Aktivizam i mladi

Vranjancima napravio HIRURGIJU i prvi TENISKI TEREN: Ko je bio Jovan JANKOVIĆ LUNGAJovan Janković Lunga rođen je u Vranju 1892. godine, a u ovom mestu ostaće upamćen kao čovek koji je ostavio zgradu Hiruškog odeljenja u Vranju, koja postoji i dan danas (manje više u istom stanju, prim. aut), ali prvi teren za tenis izgrađen pre tačno 100 godina. A od Vranjanaca je zauzvrat dobio jednu ulicu, dok njegovo ime krasi zgradu koju je sam napravio.

Podsećamo, ime dobrotvora Jovana Jankovića Lunge predloženo je za novi naziv Bolnice u Vranju, na online anketi portala InfoVranjske.rsDobrotvor Janković Lunga, najpre je odlučio da sagradi i opremi o svom troško, Hiruški paviljno. Ova zgrada koštala je Lungu, tada milion dinara.

KAKO IZGLEDA ZGRADA STARE HIRURGIJE MOŽETE POGLEDATI OVDE.A prvi osnivač i šef Hirurškog odeljenja bio je dr Slobodan Palamarević, prvi i prvi i jedini specijalista Vranjske bolnice u to vreme.

Otvaranju Nove Bolnice u Vranju su prisustvovale brojne uvažene zvanice, a svaka zvanica je dobila poziv na štampanoj dopisnice.

Na dan 17. jula, 1938. godine, izvršiće se osvećenje novog hiurškog paviljona koji poklanja Vardarskoj Banovini za Banovinsku Bolnicu u Vranju plemenit darodavac Gospodin Jova S. Janković iz Vranja, trgovac u Beogradu. Osveženje i predaja paviljonaod strane zadužbinara izvršiće se pomenutog dana u 10:30 č, u prostorijama paviljona. Uprava Banovinske bolnice Vranju ima čast umliti Vas, da izvolite prisustvovati ovom svečanom činu, pisalo je na pozivicnii za otvaranje zgrade Hirurgije u Vranju.

Ovde možete pročitati više o Građanima koji su svojim zalaganjem promenili Vranje.

LUNGA I TENIS

Na zahtev Vranjanca Marka Avramovića, koji se studirao u Beču, Lunga je odlučio da pomogne nekolici stanovnika ovog mesta i obezbedi finansije za prvi profesionalni teren za tenis.

Kada je završen teren za tenis, pojavio se problem u vidu nabavki rekvizita, ali je i to rešeno zahvaljujući dobrotvoru Jankoviću.

Pratite naš rad i na YouTubu kanalu – portala InfoVranjske.rs

Iz zahvalnosti, prvi Teniski klub u Vranju nosio je ime „Lunge“, a osnovan je 1924. godine.

Lunga je pored ulaganja u sport i zdravstvo, pomogao je i Gimnaziji, Građanskoj čitaoni, Crkvi i mnogobrojnim siromašnjim građanima Vranja.

ZANIMLJIVE ČINJENICE o Jovanu Jankoviću LUNGI

Prema jednoj priči, kada je Janković Lunga boravio u Vranju video je siromašnog dečaka od 14 godina. Lunga je u njemu video određeni potencijal i rešio da ga povede za Beograd. Taj dečak kasnije ostao je pomoćnik u trgovini i čovek od poverenja Jovanu Jankoviću Lungi.

Komunisti mu oduzeli sve

Dolaskom komunizma, ovom dobrotvoru bira oduzeta vila na Dedinju, a u istu se useljava visoki funkcioner Boris Kidrić. Lunga je se do svoje smrti živeo u garsonjer za kućepazitelje.

Umro je u Beograu, 1954. godine.

Nastavite da pratite rad portala InfoVranjse.rs na temu „Građani koji su promenili Vranje“.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Josif Pančić 21/01/2024
    2. Jes 21/01/2024
    3. Cirkus 21/01/2024
    4. Gospodin Srbin 22/01/2024

    Ostavi komentar