Aktivizam i mladi

Vranjanci predlažu da bolnica nosi njegovo ime: Ko je bio DOKTOR KOPŠA veliki DOBROTVOR VranjaČitaoci portala InfoVranjske.rs na našoj Facebook stranici, predložili su da nova Bolnica u Vranju ponese ime lekara i dobrotvora Kopša Franje.

Čuveni lekar i dobrotvor rođen je u Štajerskom okrugu u današnjoj Austiriji, u mestu Vildalpen, 1840. godine, a preminuo je u Vranju 26. maja, 1898. godine. Potiče iz porodice lekara.Dr Kopša je prvi put došao u Srbiju 1875. godine, nakon završavanja Medicinskog fakulteta u Beču. Dr Franjo Kopša učestvovao je u oslobodilačkim ratovima Srbije, pa je sa trupama Generala Belimarkovića učestvovao i u oslobođenju Vranja, 31. januara, 1878. godine.

Nakon oslobođenja Vranja, Kopša biva postavljen za prvog lekara Vranjskog okruga. Podsećamo, Srbija je tada imala samo 37 lekara.Franjo Kopša je 2. januara, 1882. godine otvorio prvu zvaničnu bolnicu u oslobođenom Vranju u zgradi Sulejmanovog konaka. On je tada otvorio i prvu malu privremenu bolničku apoteku, koja je imala praksu da lekove nabavlja isključivo od privatnih apoteka.

Tekst „Kratka istorija propasti: Od Kopše do Đorđevića – od Sjaja do Očaja“ – možete pročitati OVDE.

Samo nekoliko godina kasnije, 1886. godine, Kopša prodaje svoje imanje u Sloveniji veličine 110 hektara plodne zemlje, da bi sagradio prvu dvospratnu bolnicu u Vranju. U dvorištu zgrade nalazili su ekonomat, bolnica i zgrada u kojoj je živeo lekar sa porodicom. Bolnica je imala oko 50 postoljeni. A troškove lečenja plaćali su bolsnici koji su bili u mogućnost da plate, dok je opština plaćala za siromašnje građane lečenje.

Postoji podatak da je u toj bolnici dr Kopša obavljao i manje hiruške intervencije.

VELIKI DOPRINOS RAZVIJANJU VRANJA I VRANJSKE BANJE

Po prvi put u oslobođenoj Srbiji, Banjski lekoviti izvori počeli su da se koriste u lečenju reumatizma, baš zahvaljujući doktoru Franji Kopši. Pa je tako ovaj veliki „aktivista“ i dobrotvor podigao Banjsko lečenje na Evropski nivo.

Doktor Kopša ostao je upamćen među Vranjancima kao čovek koji je podigao svest i utemeljio veterinarsku medicinu u ove krajeve.

Nepozante činjenice o dr Kopši

 1. Doneo je prvi klavir u Vranje iz Beča;
 2. Bavio se pčelarstvom i poljoprivredom – Doneo je nove kulture;
 3. Pošumljavao je „gole“ planine iznad Vranja.

Kako je govorio KOPŠA

Kada su bogati dolazili u ordinaciju i plaćali dva dinara za pregled kod doktora Kopše, on im je vraćao jeda dinar govoreći:

Ne, ja ne mogu da primim više od jednog dinara, jer ste Vi kod mene došli, a ne ja kod Vas, govorio je Kopša.

Knjiga „Bolnica u Vranju“ iz 2003. godine

Dobrota prisno povezana sa skromnošću i spremnost da se žrtvuje radi drugih dominantne su osobine doktora Franje Kopše. Njegovi savremenici i njegovo ogromno humano delo o tome svedoče. U njegovom životu i svestranom radu Hipokratova misao, stara više od dve i po hiljade godina da „Dobar lekar može biti samo dobar čovek” potvrđena je na najlepši i najplemenitiji mogući način, napisao je 2003. godine, sada pokojni doktor Vukašin Antić u svojoj knjizi „Bolnica u Vranju“.

Nastavite da pratite rad portala InfoVranjse.rs na temu „Građani koji su promenili Vranje“.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Cacko 20/01/2024
  2. Goran 21/01/2024
  3. Aleksandar 22/01/2024

  Ostavi komentar