Aktivizam i mladi

Vlast MLADIMA obećala ŠEST CENTARA za RAZVOJ u VranjuLokalna administracija koju vodi gradonačelnik Slobodan Milenković godinama najavljuje veću pažnju potrebama mladih, pa je u relativno kratkom periodu obećala šest centara namenjenih omladini i njihovom usavršavanju, a ništa nije urađeno.

Obećani centri su Regionalni inovacioni startap centar, Obrazovno-naučni istraživački centar za izvrsnost Rista Stajić – Ćoška, Trening centar za obrazovanje, Kreativno inovacioni centar, Omladinski centar, i RPD HUB centar za razvoj i inovacije koji je jedini ostvareni centar, ali njegova forma je i najjednostavnija jer se nalazi u sklopu Akademije strukovnih studija (bivše Više škole).Regionalni inovacioni startap centar bi služio za podizanje svesti kod mladih o novim tehnologijama, umrežavanje studenata sa ostalim fakultetima, startap centrima i tehnološkim parkovima.

Naučni centar izvrsnosti bi u suštini bio petospratni hotel sa oko 150 ležajeva na više od 8200 kvadrata sa učionicama, kabinetima i laboratorijama. Predviđeni su i spa centar, restoran, kafić, zeleni krov i naravno energetska efikasnost.Trening centar za obrazovanje bi trebalo da bude ulaganje u obrazovni sistem našeg grada. On spaja privredu i obrazovanje gde će učenici imati mogućnost da se praktično obučavaju.

Kreativno inovacioni centar predstavljao bi formu novog inovativnog pristupa u radu sa mladima, okruženje koje podstiče razvoj ideja kroz timski rad, razvoj inovacija i poduhvata, kreativno stvaralaštvo. Krajnji cilj ovog centra je unapređenje kreativnog stvaralaštva mladih ljudi i podsticaj omladinskog preduzetništva.

Omladinski centar pruža one aktivnosti koje nedostaju u široj zajednici iz kulturne, sportske ili obrazovne sfere, omogućava neformalnim grupama, udruženjima mladih, kancelarijama za mlade da realizuju programe i zajednički upravljaju programima.

Centar za razvoj i inovacije omladini omogućava osnovne moderne alate da se razvijaju i rade. Najpre je namenjen studentima i srednjoškolcima, kako bi unapredili svoja tehnička znanja i bolje odgovorili na aktuelne zahteve tržišta.

Neverovatnih šest centara vezanih za mlade bili bi velika vest i u svetskim centrima kao ogroman projekat za veću ponudu omladini. Kada bi Vranje imalo sve ove centre, izgledalo bi kao pravi gradić pun kampusa, još kada se doda da naš grad postaje univerzitetski centar, šlag je sve slađi…

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar