Aktivizam i mladi

TRI godine od OBEĆANJA: Kreativno-inovacioni CENTAR za mlade u VranjuOsnivanje Kreativno-inovacionog centra obećano je pre tri godine, a ukoliko se formira, mladi u Vranju bi imali priliku da usavršavaju različite kreativne oblasti.

Projekat kreativnog centra se realizuje u okviru petogodišnje Strategije razvoja kreativne industrije.Vizija ovakvog centra je, kako se navodi u ekspozeu gradonačelnika, da neguje i podstiče kreativnost i inovativnost mladih ljudi, studenata i nadarenih učenika, i na taj način doprinese stvaranju stimulativnog okruženja u kojem oni mogu da ostvaruju svoj najveći preduzetnički i istraživački potencijal.

Kreativno – inovacioni centar bi bio forma novog inovativnog pristupa u radu sa mladima, okruženje koje podstiče razvoj ideja kroz timski rad, razvoj inovacija i preduzetničkog duha i poduhvata, kreativno stvaralaštvo. Krajnji cilj centra je unapređenje kreativnog stvaralaštva mladih ljudi i podsticaj omladinskog preduzetništva.U strateškom dokumentu je navedeno da bi kreativne industrije trebalo razvijati u nekoliko osnovnih širih oblasti.

Oblasti u kojima je potrebno da se podstiče kreativnost mladih su informacione tehnologije, arhitektura, dizajn, likovna i primenjena umetnost, autentična kulturna baština, turizam, istorija i tradicija, dokumentarni i animirani film.

Stvaranje KIC-a bi podrazumevalo formiranje Lokalnog saveta za kreativne industrije i Kreativni klaster, odnosno institucionalni okvir kao jednu od najvažnijih mera. Zadatak ovih tela je koordinacija aktivnosti i mere podrške sektoru, posredovanje u povezivanju kulture sa ekonomijom, obrazovanjem, turizmom, privredom.

Centar bi trebalo da funkcioniše kroz saradnju sa kabinetom ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. GileRostilj 27/05/2024
    2. Anta 27/05/2024

    Ostavi komentar