Strah u Trgovištu da se ne ponovi 2015. godinaStanovnici opštine Trgovište poslednjih dana gledaju u nebo i strahuju da se ne ponovi kobna 2015. godina, kada su u nezapamćenim poplavama Pčinje i njenih pritoka izgubljena dva ljudska života, javlja portalu InfoVranjske.rs Milovan Stanković, nekadašnji član SPO.

U našoj opštini se plašimo da ne padne grad i uništi useve na skromnim površinama, ali se najviše bojimo da se usled jakih kiša ne ponovi 2015. godina, kada su nas zadesile katastrofalne poplave u kojima su stradala naša dva sugrađanina, otvoren je Stanković.Po njegovim rečima, „žitelji Trgovišta i sela na teritoriji opštine koja su locirana blizu ovdašnjih reka poslednjih dana se prisećaju katastrofe od pre sedam godina“.

Njaviše pratimo vremenske prognoze, najavljuju se jake padavine, a mi znamo koliko treba našim rekama, Pčinji, Tripušnici, Kozjedolskoj reci, da nabujaju i poplave najniže terene, baš kao što nam se dogodilo 2015. godine, pa iskreno, svi se plašimo poslednjih dana, priznaje Stanković.Meštane ovog kraja na jugu Srbije plaše i odroni na lokalnim putevima, česti za vreme jačih kiša.

Odroni i bujice oštećuju lokalne puteve, posebno zemljane na seoskim atarima, što ne samo otežava, već i čini nemogućim da vozila hitne medicinske pomoći stignu u, primera radi, Crnovce, Zladovce i druga brdsko-planinska sela, objašnjava Stanković.

Po njegovim rečima, strah u Trgovištu od poplava uzrokuje i nepoverenje u opštinsku vlast.

Znamo i videli smo da Opštinski štab za vanredne situacije nešto radi sa preduzećem „Srbijavode“, međutim, na zaštiti od poplava se kampanjski radi, a moramo da poštujemo čudi naših reka, pre svih, Pčinje i redovno čistiti njeno korito od prepreka koje onemogućavaju normalan protok rečne vode, znači, kada se radi o našim rekama, ne pomažu šminkanja i kampanjske akcije, upozorava Stanković.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Milotad 11/06/2022
    2. Šanko 11/06/2022
    3. Kuole i Drnvoseča 12/06/2022
    4. Korito 14/06/2022

    Ostavi komentar