Zar je trebala poplava



Zar je trebala poplava

Kako se ne setiše pre katastrofe da zakažu sednicu, nego sada, kada cela Srbija deli humanitarnu pomoć, u novcu i robi, 30 miliona dinara, i nebrojeno tona robnih rezervi, koje ima za tri Trgovišta? A mi nismo dobili ništa





-Ma sve to treba ovime rešiti – kaže žitelj Trgovišta koji nosi motiku na ramenu i ide u pravcu Doma kulture, gde se održava sednica Skupštine opštine – sve to treba zatvoriti.
-Gledaš li ono – pridružuje mu se čiča, slučajni prolaznik – „Selo gori a baba se češlja“? E, to ti ovi naši sada rade. Pa gde nađoše baš sada da zakazuju sednicu skupštine, na kojoj menjaju vlast, dok Trgovištu preti opasnost da se sasulja u Davidovac?
Takvo je otprilike raspoloženje građana Trgovišta, posle elementarne nepogode koja je snašla ovu zapostavljenu varošicu na krajnjem jugu Srbije, a čija je vlast, za koju uopšte nije sigurno da postoji po zakonskim uzusima, zakazala sednicu SO, na kojoj bi trebalo „da druga postane sudija“. Pitanje je, koja druga, kad nije bilo ni prve?

DEVEDESET DANA VIŠKA

Naime, sednica SO Trgovište zakazana je na osnovu zahteva jedne trećine odbornika, i tu su bili i predsednik opštine dr Vlasta Petrović (G 17) i predsednik SO Radoslav Jordanović (SPS), i kvorum od 13 odbornika koji je posle teških muka utvrđen, i predstavnici opštinske vlasti i opozicije, mada se na može sa sigurnošću tvrditi ko je ovde vlast, a ko je opozicija.
-Kako se – kaže meštanin Trgovišta (inače, svi sagovornici su insistirali na anonimnosti, kažu – „nismo dobili pomoć posle poplave, a ako se pojavimo u javnosti, nećemo dobiti ni ono što nismo dobili“) – kako se ne setiše pre katastrofe da zakažu sednicu, nego sada, kada cela Srbija deli humanitarnu pomoć, u novcu i robi, 30 miliona dinara, i nebrojeno tona robnih rezervi, koje ima za tri Trgovišta? A mi nismo dobili ništa.
Uglavnom, to je suština sukoba između takozvane vlasti, i takozvane opozicije u Trgovištu. Sednica SO nije održana 180 dana, a jasno je da se po sili zakona privremene mere uvode posle tri meseca bezvlašća, koje još uvek traje u Trgovištu. Zar je trebala poplava, klizište, ogromna materijalna šteta, dve smrti, da se na demokratskim izborima birani odbornici, bez obzira da li su u vlasti ili opoziciji, sete svojih glasača?
Sednica je održana u Domu kulture, u prostoriji koja bi se i uz najbolju volju mogla nazvati učionicom. Narodni deputati sedeli su u skamijama, radno predsedništvo za katedrom, i jedina insignija da se ovde radi o nekim kakvim-takvim državnim stvarima bila je državna zastava okačena žicama o nekakvu šipku sa plafona.
Da bi bilo jasnije, SO Trgovište broji 25 odbornika; pre očiglednog, i od države zarad očuvanja „mira u kući“, odnosno očuvanja koalicije, tolerisanog očiglednog kršenja zakona, pre tri meseca, lokalnu vlast vršila je koalicija DS-SPS-G 17. Zahtev za vanrednu sednicu SO, posle 90 dana isteka zakonskog roka, podnelo je 13 odbornika. Na papiru, pak, potpisano je njih 11; e, zašto? Podnosioci kažu da jedan odbornik iz DS u trenutku potpisivanja nije bio prisutan, ali je zato sada i on tu, kao i prisutni odbornik DS (upadljivo jedini iz do sada vladajuće koalicije), pa je on ispao onaj za koga taličan, za koga baksuzan broj.
-Još uvek se ne zna – kaže žitelj Trgovišta čime su ga vrbovali da bude tu, ali eto tu je i glasa. Priča se da je ogorčen što njegovom bliskom srodniku nije „skinuta“ krivična prijava, pa se priklonio opoziciji, za koju je sigurno imao informacije da će postati vlast.
Uglavnom, na jednoj strani učionice (skupštine?)bili su podnosioci zahteva, upadljivo brojni, na drugoj, dosadašnja vlast, koja se nije tako lako dala. Posle proceduralnih stvari, začinjenih krajnjim nevaspitanjem od pojedinih prisutnih odbornika, stvar je najzad dobila svoj pravi oblik, i motivi su izašli na videlo.

SEKRETAR ILI SEKRETARICA

Ko će deliti humanitarnu pomoć? Predsednik SO Jordanović apelovao je na jedinstvo i razum, da sada nije bitno ko je na vlasti, već kako će narod prebroditi ovu nevolju, lider opozicije Darko Tomić govorio je u istom tonu, ali sve je već neminovno postalo lično. Jordanović se pohvalio da do sada Trgovište u njegovoj istoriji nije posetilo toliko vladinih funkcionera, na čelu sa predsednikom države, na šta mu je logično odgovorio Miodrag Popović iz SRS, pitanjem – „pa zašto ih niste doveli prethodnih godina; zar je sve ovo trebalo da se desi, da bi oni došli“? Međusobne optužbe ko je gradio puteve do svog zaseoka, ko je uzimao dnevnice iz Kriznog štaba, kome je kupljen mobilni telefon, preko najnevaspitanijih upadica na lični račun, do davanja pauze od strane Jordanovića, na šta opozicija nije pristala, sumnjičeći ga za opstrukciju.
Situacija se zaoštrila; Jordanović je napustio „salu“, ali je ostao sekretar opštine, kod koga je u tašni sva dokumentacija. Jordanović se vraća, poziva sekretara da izađe, ali ovaj je u pravoj opsadi opozicionih odbornika.
-On li ti je sekretar, ili sekretarica? – pitaju.
-Ja sam – odgovara Jordanović – po funkciji njemu nadređeni; sekretare, kod mene u kancelariju!
To je nemoguće. Sekretar grli tašnu kao rođeno dete, opozicija dobacuje Jordanoviću: „Ti ako si mu predsednik, nisi mu gospodar! Šta, on li ti je rob? On je službeno lice, i mora da ostane ovde do kraja sednice“! Siroma sekretar šta će, ostaje, nema kud, dotadašnja vlast, predvođena Jordanovićem i Petrovićem napušta sednicu, tenzija polako pada, i neko daje pauzu od pola sata.
Posle toga, sve je lakše. Sada je, na onoj strani učionice, samo vlast, do maločas opozicija. Predlažu, glasaju, protiv nema, uzdržanih nema. Dnevni red se ažurno sprovodi, Jordanović i Petrović se aklamacijom smenjuju, sada je predsednik opštine Tomić, a predsednik SO Nenad Krstić iz SNS.
Ali, novi problem – Tomić saopštava da su Jordanović i Petrović u 11.30, pola sata pre početka sednice SO, na revers iz pisarnice Opštine podigli opštinske pečate, kao da su znali njen ishod. Kako ćemo da overimo vlast?
-Sinko – kaže vremešni žitelj Trgovišta na pitanje vašeg izveštača – nije nama kriva ni poplava, ni klizište; i može ko oće da dođe helikopterima iz Beograda, i mogu dobri ljudi da daju pomoć. Ono što sam svojim očima video, zejtin, šećer, brašno, deterdžent, ima za tri Trgovišta. Ali, vlast ili opozicija, takvi smo si. Tu ni bog ne pomaže.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar