Najčešće greške u procesu mršavljenja

Eko Taxi Vranje

Da li možete da nabrojite koliko puta ste u toku života pokušali da smršate i koliko ta borba dugo traje? Verovatno ne, jer ste se i sami umorili od brojanja i pokušaja. Možda bi zato pitanje na početku trebalo da glasi: Da li ste pomislili da, možda, u nečemu grešite?

Mršavljenje je proces koji traži posvećenost, ali često se događa da u tom procesu pogrešno postupamo prilikom pokušaja da smršamo. Neke od grešaka su u vidu prejedanja ili čak preskakanja obroka, izbegavanja vežbanja, nedovoljno odmora ili unošenja nezdravih namirnica u ishranu. Kada pokušavamo da smršamo, potrebno je da se gotovo trajno pridržavamo uravnotežene i zdrave ishrane, kao i da se stalno motivišemo da nastavimo da vežbamo i ostanemo fizički aktivni. Ali, ni to nije sve.Nastavite sa čitanjem, jer ćemo objasniti koje su to najčešće greške u procesu mršavljenja i kako da ih izbegnete.

Internet dijete

Sigurno ste makar jednom posegnuli za režimom ishrane koji ste pronašli na internetu, kao što je Atkinsonova, VMA dijeta, paleo, keto i ostale dijete koje drugi preporučuju uz fantastične rezultate. Pokušali ste da ih se pridržavate, skinuli određeni broj kilograma, ali su se oni sa prvim unosom “nedozvoljenih” namirnica vrlo brzo vratili. Jo – jo efekat takvih načina ishrane nije njihov najveći problem, jer o tome da li je bolnička VMA dijeta štetna ili korisna možete pročitati u brojnim tekstovima stručnjaka.

Dijete, u najmanju ruku, nisu najbolji način za mršavljenje. To je zato što većina njih zahteva da se pridržavate ograničenih količina hrane, što vas navodi okretanju nesigurnom načinu života. Takođe, dijete vam mogu uskratiti hranljive materije, minerale i vitamine, neophodne za zdravlje organizma. Možda i najvažnije, mogu vas dovesti do gubitka mišićne mase i pojave mentalnih problema, kao što su depresija i nisko samopouzdanje. Ono što je “radilo” kod jedne osobe, ne znači da će raditi kod vas. Zbog svega toga, dijeta bi trebalo da bude kratkotrajna i pod kontrolom stručnjaka, lekara ili nutricioniste.

Prejedanje

Ako ste odlučili da promenite način života, napravili plan ishrane, kupili sve potrebne zdrave namirnice i počeli, a kilogrami i dalje stoje – možda jedete previše. Moguće da ste poverovali u neke od mitova o izbalansiranoj ishrani, ali ih niste istražili do kraja.

Kalorijski suficit je jedan od najčešćih razloga zbog koga ljudi gube bitku s mršavljenjem. Reč je o stanju u kojem telo dobija više kalorija nego što ih troši. To dovodi do pohranjivanja kalorija u obliku masti, što na kraju uzrokuje gojenje. Prekomerno unošenje kalorija ima loš uticaj na zdravlje, a jedan od najčešćih uticaja je gubitak energije. Suficit kalorija pojačava apetit, podiže nivoe šećera u krvi i uzrokuje da se osećate gladnijima češće nego što biste inače bili.

Posledice toga mogu biti povećanje rizika od mnogih zdravstvenih problema, uključujući i dijabetes, srčane bolesti, visok krvni pritisak, lošu probavu, pa čak i neke vrste karcinoma. Prejedanje nam može stvoriti osećaj nezadovoljstva i iscrpljenosti, te dovesti do smanjenja motivacije za vežbanje. Zato je ključno da se pridržavate zdrave ishrane, ali u normalnom kalorijskom unosu koji će vam stručnjak odrediti.

Uskraćivanje namirnica

Režim ishrane je konstrukcija koja mnogima deluje zastrašujuće, budući da se pogrešno tumači kao uskraćivanje namirnica koje volimo uz istovrenemi povećan unos onih koje nam baš i nisu najdraže. Međutim, kada ste u procesu mršavljenja, ne bi trebalo da uskraćujete sebi hranu, već da jedete da biste smršali.

Treba se usredsrediti na zdravu ishranu i pravilne odabire kalorija. Zdrava ishrana podrazumeva unos namirnica bogatih nutrijentima, kao što su žitarice od celog zrna, voće, povrće, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti, riba, zdrave masti, itd. Takođe, za opšte zdravlje, a ne samo kod mršavljenja, treba da izbegavate procesuiranu hranu i da unosite dodatne kalorije iz izvora koji sadrže dobre masti, proteine i ugljene hidrate. Raznovrsnost namirnica koje jedete je od izuzetnog značaja za zdrav način života, a ako je potrebno da sebe počastite nekim slatkišem – učinite i to. Važno je samo da se već sa sledećim obrokom vratite u zdraviji režim.

Jedete dijetalno, ali se ne krećete

Promena ishrane je dala određene rezultate, ali ste u nekom trenutku stali sa gubitkom kilograma. Možda zato što u svoj plan mršavljenja niste uključili kretanje.

Iako ste u kalorijskom deficitu, dodatne kalorije u toku dana ćete potrošiti samo i isključivo fizičkom aktivnošću. Uzmimo za primer to da se u proseku može izgubiti oko 200 kalorija za samo sat vremena hodanja. Intenzivnije aktivnosti, poput trčanja, mogu dovesti do gubitka od 500 do 1000 kalorija po satu.

Da biste postigli fantastične rezultate mršavljenja i ubrzali metabolizam, vežbajte redovno, sa tri do četiri treninga nedeljno. Postavite ciljeve I fokusirajte se na njihovo postizanje, pa zato često napravite promene u programu vežbanja. U početku radite lakše vežbe, kao što su trčanje i šetnje, i postepeno povećavajte njihov intenzitet. Kardio vežbe kao što su brzo hodanje, plivanje ili biciklizam neka budu vaš sledeći stepenik.

Vežbanjem postižete izbalansiran način života, što čini mršavljenje kontrolisanim i zdravim. Takođe, vežbanjem se povećava snaga mišića i ubrzava metabolizam, što je od suštinske važnosti kod gubitka telesne težine. Samo treningom ćete uspeti u povećanju mišićne mase, održavanju kardiovaskularnog zdravlja i generalno dobre forme.

Poredite se sa drugima

U procesu mršavljenja, možda najvažnije je da se fokusirate na sebe i svoje ciljeve. Poređenje sebe sa drugima ne donosi nikakvu korist i često nam daje lažnu sliku i demotiviše nas. Uvek postoji neko ko je uspešniji od nas ili je postigao više. A to je i potpuno normalno, budući da je svaki čovek jedinka za sebe I svaki organizam funkcioniše drugačije. Zapravo, poređenje sa drugima često nam skreće pažnju od sopstvenih ciljeva i motivacije.

Fokusiranje na lične ciljeve i motivaciju, umesto poređenja sa drugima, pokazalo je da ćete brže postići svoje ciljeve i biti zadovoljniji putem koji ste odabrali. Nastavite da se usredsređujete na sebe i svoje napredovanje, a ne na poređenje sa drugima. Rezultati će vas iznenaditi i brže nego što mislite.

Gubitak težine je postepen proces koji zahteva vreme. Neka vam lični put mršavljenja bude prioritet samo kako biste usrećili sebe i osećali se bolje, i zato se nikada ne poredite sa drugima. Upravo to putovanje treba da ima za cilj da imate zdravo telo koje će vas podržati u svim životnim koracima. Jedite dobro, redovno vežbajte, izbegavajte greške koje smo naveli, ostanite motivisani i videćete kako se vaše telo transformiše za vrlo kratko vreme.  • Ostavi komentar