MIT O IZBALANSIRANOJ DIJETI



Koji je najbolji odnos proteina, ugljenih hidrata (UH) i masti u dnevnoj ishrani? Kako izgleda dobro balansirana dijeta (ishrana) i da li uopšte postoji?

 Svetska statistika (kod nas je malo drugačiji odnos) pokazala je da se ishrana savremenog čoveka sastoji od: 28 odsto kompleksnih ugljenih hidrata, 40 posto masti, 1 proteina i 20 procenata prostih šećera. Ovakav odnos namirnica, pre ili kasnije dovodi do različitih metaboličkih poremećaja i bolesti (dijabetes, hipertenzija, kancer, itd). 



Pre nego što kažem koji su idealni procenti namirnica u ishrani čoveka, neophodno je da napravim malu digresiju. 

Nekada smo prinuđeni da razgovoramo prilično uopšteno o nutritivnim potrebama čoveka. Kažemo: „Čovek bi trebalo toliko i toliko toga da konzumira“. Ali, koji čovek (krupniji muškarac ili sitnija žena, npr.)? Jasno je da im potrebe nisu iste. Zato kada kažem „čovek“ onda mislim na ono što je nauka definisala kao „uslovnog čoveka“. To je osoba koja ima idealne anatomske i funkcionalne parametre, masu od 70 kg, 14 posto koštanog tkiva, 21 masnog tkiva, 40 mišićnog tkiva i 25 odsto ostatka u odnosu na telesnu masu. 



E, sad možemo dalje. Dakle za gore pomenutog „uslovnog čoveka“, idealan odnos bi bio 65 posto kompleksnih UH, 15 odsto proteina i 20 masti.

 Ovo je maksimalno uopštena preporuka. Ovo su osnovni koraci u pravilnoj ishrani kojima ja učim ljude kada prvi put dođu kod mene. Iako ovakav idealan odnos namirnica nije ujedno i najbolji izbor za konkretnu osobu u datom trenutku, ja ga preporučim jer u slučaju da mi muškarac ili žena više neće doći, želim da pred sobom ima dobro izbalansiranu dijetu kojoj će uvek težiti.

 Za one koji sebi mogu da priušte pravljenje plana ishrane početkom svakog godišnjeg doba (što preporučujem), gore pomenuti odnos unosa se menja u zavisnosti od: pola, godina starosti, zdravstvenog stanja, fizičkih aktivnosti, itd.

Zaključak: savršeno izbalansirana dijeta ne postoji. Postoji preporuka za konkretnu osobu, na određeni vremenski period.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar