MITIĆ: Zakon o SOCIJALNIM kartama VEĆ ZABORAVLJEN

Eko Taxi Vranje

Zakon o socijalnim kartama koji je donet pre tačno godinu dana, izglasan je samo pro forme, on je već pao u zaborav, jer izrada socijalnih karata ne odgovara aktuelnoj vlasti u zemlji, poručuje u razgovoru za portal InfoVranjske.rs Novica Mitić, regionalni poverenik Ujedinjenih sindikata Srbije.

Na predlog Vlade Srbije, Narodna skupština je izglasala Zakon o primeni socijalnih karata stanovništva, stupio je na snagu prvog marta prošle, 2022. godine, ali još nije urađena nijedna socijalna karta u zemlji.I kada je stupio na snagu ovaj zakon, to sam još prošle godine predvideo, vlast nije uradila ništa po tom važnom pitanju, zakon je donet da bi se koliko-toliko umirili siromašni slojevi srpskog stanovništva, ali i da se vladajuća stranka ne bi suočila sa velikm razmerama siromaštva u Srbiji, tumači Mitić.

Po njegovim rečima, „izrada socijalnih karata bi ogolila do kraja teške socio-ekonomske prilike u kojima živi najveći broj građana ove zemlje“.

Socijalne karte bi pokazale da većina građana gubi bitku sa iznosom minimalne potrošačke korpe, a o prosečnoj i da ne govorimo, jer je cenovna inflacija pojela dobar deo kupovne moći stanovništva koje je svedeno na preživljavanje, tu posebno mislim na socijalno ugrožene ljude, nezaposlene, zaposlene u realnoj ekonomiji i kod malih privatnika, ali i na deo zaposlenih u javnom sektoru koji primaju minimalne plate ili nešto više od toga, ističe Mitić.

Iskusni sindikalac Novica Mitić upozorava na socijalne prilike i u porodicama koje imaju relativno bolja mesečna primanja.

Ako uradimo socijalnu kartu porodice u kojoj su dvoje prosvetnih radnika sa ukupnim mesečnim prihodom od oko 150.000 dinara, ali u kojoj imate dva studenta u drugim gradovima, socijalna karta će pokazati da je ta porodica u siromaštvu ako znamo za koliko su skočile stanarine u najvećim gradovima i cene prehrambenih artikala, što posebno opterećuje kućni budžet ljudi sa juga Srbije, zaključuje Mitić.

Zato Mitić na kraju upozorava «da je tužna godišnjica važenja Zakona o socijalnim kartama u Srbiji, jer socijalnih karata uprkos donetom zakonu, jednostavno u ovoj zemlji – NEMA.  1. Princip 02/03/2023
  2. Dragisa 02/03/2023
  3. Manda 02/03/2023
  4. Komsija Dace 02/03/2023
  5. Zoki 03/03/2023
  6. Ja 03/03/2023

  Ostavi komentar