STOŠIĆ: Primanja na jugu jako NISKA – potreno napraviti SOCIJALNE karte

Eko Taxi Vranje

Socijalne karte stanovnika Srbije treba uraditi što pre kako bi se videlo kome je potrebna pomoć, a posebno je to dobro za mlade porodice sa decom koje su u težem materijalnom stanju, ističe u izjavi za InfoVranjske a povodom stupanja na snagu Zakona o primeni socijalnih karata prvog marta ove godine Ružica Stošić, predsednica Veća Saveza samostalnih sindikata za Pčinjski okrug.

Stav sindikata i moj lično je da su socijalne karte neophodne da bi se videlo kome je pomoć realno potrebna, a ne da se daje odokativno, posebno zato što smo zemlja u tranziciji čije su negativne posledice poznate, kaže Stošićeva.Predsednica Veća SSS za Pčinjski okrug ukazuje na niska primanja ljudi na jugu Srbije.

Činjenica je da većina zaposlenih ima niska primanja, to se zna u Sindikatu, pa su te porodice na ivici egzistencije, jer sa prosečnim platama na jugu, primera radi, četvoročlana porodica ne može da preživi sa niskim primanjima bez pomoći starijih koji, pak, time sebe dovode u tešku materijalnu situaciju i to je začarani krug, objašnjava Ružica Stošić.

Po njenim rečima, „na jugu ima mnogo porodica kojima je potrebna pomoć“.

Tu su, pored nezaposlenih, oni koji imaju posao, ali su im male plate, pre svega u realnom sektoru, zatim, tu su mladi bračni parovi sa decom koji imaju kredite prvenstveno za stanove, a svakako, tu spada i većina penzionera sa penzijama ispod 30.000 dinara, zato se sindikat zalaže da se socijalne karte urade što pre, smatra Stošićeva.

Ružica Stošić na kraju poručuje „da će socijalne karte imati pozitivne efekte u društvu, posebno u siromašnim krajevima kakav je jug Srbije“.

Prvi efekat je da će pomoć dobijati oni kojima je potrebna, najveći što će jedan broj socijalno ugroženih mladih porodica biti u boljem položaju, a konačno, doći će i do povećanja nataliteta, zaključuje predsednica Veća Saveza samostalnih sindikata Pčinjskog okruga.

Podsećamo, Zakon o primeni socijalnih karata stanovništva Srbije stupa na snagu prvog marta ove godine, ali socijalnih karata na samo mesec dana pre stupanja pomenutog zakona – nema.  1. Golodomor 03/02/2022
  2. Če+Gevara 03/02/2022
  3. Pele 03/02/2022
  4. Kurta 03/02/2022
  5. teška industrija 03/02/2022
  6. Atlija Milorad 04/02/2022
  7. Doktor 04/02/2022

  Ostavi komentar