Dr Tamara Kerković: Da socijalna karta ne bude „totalni nadzor“Dr Tamara Milenković Kerković, potpredsednica Pokreta Dveri i predsednica Saveta za socijalnu politiku, u razgovoru za InfoVranjske iskazuje oprez i uzdržanost pred stupanje na snagu Zakona o socijalnoj karti prvog marta ove godine.

Od prvog marta u Srbiji treba da počne da se primenjuje Zakon o socijalnoj karti, usvojen pre godinu dana. Da li će socijalna karta pomoći najsiromašnijim građanima Srbije da budu vidljivi u sistemu, ili će biti sredstvo „totalnog nadzora“ kroz oblik „digitalne diktature“, u dilemi je dr Kerković, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu.Potpredsednica Pokreta Dveri potencira reformu poreskog sistema kao najvažniji uslov efikasne primene socijalne karte stanovništva zemlje.

Bez poreskih reformi socijalna karta ne može da smanji ogroman jaz između bogatih i siromašnih u duboko nepravednom srpskom društvu sa najvećim socijalnim razlikama u Evropi. Aktuelni poreski sistem je nepravedan, a poreska rasterećenja za porodice i decu ne postoje, objašnjava profesorka Kerković.Predsednica Saveta za socijalnu politiku Dveri izdvaja najvažnije elemente poreske reforme kao suštinski uslov za uspešnu primenu socijalne karte.

Dveri smatraju da poreski obveznik treba da bude porodica, a ne pojedinac, to je prvi segment reforme poreskog sistema u Srbiji, a isto tako je od izuzetnog značaja da se smanje porezi prilikom ulaska u brak i za svako rođeno dete. Nije u redu da poreski sistem na isti način oporezujeogromno bogatstvo i minimalnu zaradu“, ističe dr Kerković.

Profesorka Kerković ukazuje na „višestruki značaj i ulogu socijalne karte u srpskom društvu“.

Prvo, da se uspostavi jedinstveni registar i centralizovana evidencija u elektronskom obliku sa 135 različitih podataka o socio-ekonomskom stanju svih porodica u zemlji, čime bi se sprečile zloupotrebe u sistemu socijalne zaštite, napominje dr Tamara Milenković Kerković.

Sagovornica InfoVranjskih na kraju naročito insistira „da socijalna karta ima i još jedan važan zadatak, da utvrdi poreklo ogromnih bogatstava u srpskom društvu.

S. Kostić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Coce 12/02/2022
    2. Ivan 12/02/2022
    3. ОПА! 12/02/2022

    Ostavi komentar