Aktivizam i mladi

Luka TRAJKOVIĆ: Tražimo SREDSTVA preko MINISTARSTVA za OMLADINSKI CENTARPrvi čovek Kancelarije za mlade (KZM) u Vranju, Luka Trajković govorio o mogućnost da ovaj grad dobije „Omladinski centar“. Kako je portal InfoVranjske.rs ranije pisao, gradske vlasti ranije su najavljivale da će Vranje dobije nov i modera prostor koji će biti napravljen i opremljen samo za mlade.

Prema rečima Trajkovića, pripadnici „Kancelarije za mlade“ na čelu s njim, očekuju raspisivanje konkursa Ministarstva turizma i omladine za rekonstrukciju prostora „Omladinskog centra“ u Vranju. On je naglasio da će detelji o planovima vezanim za rekonstrukciju i puštanje u rad objaviti nakon zvaničnog rezultata konkursa.Trajković, kaže da je u toku drugog „Dijaloga sa gradonačelnikom“ koji je održan 2023. godine, prvi čovek grada, Slobodan Milenković predložio lokaciju koju smatra najpogodnijom za rekonstrukciju i izgradnju „Omladinskog centra“ u Vranju. Reč je o „Domu kulture“ u Vranju.

Ova lokacija zadovoljava uslove za projekat, uključujući i uslov da bude u potpunosti u vlasništvu grada. Zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da je lokacija predložena mladima i da je ova ideja dobila podršku istih. Ova odluka predstavlja važan korak u realizaciji projekta „Omladinskog centra u Vranju“, rekao je Trajković.Na pitanje, ko će biti koordinator projekta izgradnje Omladinskog centra, Trajković kaže da još uvek nije zvanično izabrana osoba koja će koordinsati projektom.

Za preciznije infomacije, preporučujem kontaktiranje gradskog rukovodstva, rekao je Trajković.

Pročitajte još: Prostor za MLADE: Kada će Vranje dobiti Omladinski centar

Portal InfoVranjske.rs upitao je Trajkovića, da li će on biti prvi čovek „Omladinskog centra“ u Vranju, ali je trenutni šef „Kancelarije za mlade“, odgovorio isto kao i na ranije pitanje.

Predlažem da se obratite gradskom rukovodstvu, kako biste dobili informaciju o tome ko će biti rukovodeći u Omladinskom centru, rekao je Trajković.

Pogledajte podcast sa Bobanom Stojanovićem na YouTubu kanalu portala InfoVranjske.rs

Podsećamo, prema „Standardima Omladinskih centara“ koje je napisala Krovna organizacija mladih, u ovom prostoru mora biti zaposlenih lica.

TRAJKOVIĆ: Spremamo se za KONKURS

InfoVranjske.rs: Da li se već zna kako će se voditi „Omladinski centar“, kao nova institucija, ustanova, ili nešto treće?

Trajković: Dokument „Standardi Omladinskih prostora“ ne definišu osnivača, tj. upravljača omladinskih prostra. Nosilac subjektiviteta u omladinskom prostoru je pravno lice koje osniva prostor. U primerima dobre prakse, „Omladinski centar“ predstavlja ustanovu čiji je osnivač Jedinica lokalne samouprave (JLS) i koja bez naknade podržava aktere omladinske politke koji odgovorno sprovode celokupnu omladinsku politiku na loklanom nivou. Međutim, „Omladinski centar“ mogu osnivati i udruženja mladih i za na mlade. Kao i njihovi (krovni) savezi, ali isto tako mogu biti osnivani u partnerstvu između JLS i udruženja i njihovih krovnih saveza.

Pročitajte još: KAKO IZGLEDA LONDONSKI „Omladinski centar“

InfoVranske.rs: Da li ste već krenuli sa prikupljanjem dokumentacije u vezi projekta „Omladinski centar u Vranju“.

Trajković: Trenutno, mi nismo pokrenuli postpupak prikupljanja dokumentacije jer čekamo zvanični konkurs od strane Ministarstva turizma i odmladine. Razumemo značaj vremesnkog okvira i spremni smo da odreagujemo što je moguće brže po raspisivanju konkursa, kako bi prikupili nephodnu dokumentaciju.

Pogledajte kako danas izgleda „budući“ Omladinski centar

Redakcija portala InfoVranjske.rs

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Luka 24/01/2024
    2. Mladi Vranjanci 24/01/2024
    3. Holy Stevan 27/01/2024

    Ostavi komentar