Aktivizam i mladi

Prostor za MLADE: Kada će Vranje dobiti Omladinski centarPortal InfoVranjske.rs istražuje kada će grad Vranje dobiti preko potreban prostor za mlade – „Omladinski centar“. Podsećamo, predstavnici Grada Vranja ranije su govorili o mogućem otvaranju „Omladinskog centra“ u ovom mestu, ali do danas građani od 15 do 30 godina nisu dobili ovakav prostor.

Kako je ranije najavljivano od strane predstavnika grada Vranja, čak je i određen prostor u današnjem „Domu Kulture“ u centru grada od 800 kvadrata za takve potrebe.Podsećamo, prvi  Omladisnki centar otvoren je  u Novom Sadu pod pokroviteljstvom OPENS-a. Nakon Novog Sada, sredinom 2023. godine najavljeno je otvaranje Omladisnkog centra u Nišu.

Kako stoji na portalu OPENS-a Omladisnki centar u Novom Sadu predstavlja rezultat zajedničkog 20 – dogšnjeg rada i saradnje mladih, udrženja i Grada Novog Sada, a sve zbog unapređenja položaja mladih u ovom mestu.Zgrada „Omladinskog centra“ je na površini od 950 metara kvadratnih, i nalazi e u Kretivno distriktu grada Novog Sada.

Ova prostor potpuno je besplatan za korišćenje svim fizičkim i pravnim licima koja žele da sprovode aktivnost namenjenu mladima.

U sklopu Omladinskog centra u Novom Sadu, nalaze se – Sala za sastanake,  Coworking prostor, Sala za konferencije. Uz sve to u ovom moguće je snimati i podcaste jer poseduju i izolavanu sobu za ovakve potrebe.

Grad Vranje ranije je najavio da će se prijaviti i da se „stvar skoro pa rešena“ povodom „Omladinskog centra“ u ovom mestu. Predstavnici grada Vranja izabrali su i prostor u kome će Centar biti smešten. Za ove potrebe izabrano je 800 kvadratnih metara u nikada završenom Kulturnom centru u Vranju. Podećamo, predstavnici grada nikada nisu izneli tačan podatak koliko će Omladinski centar koštati u Vranju.

Za takav prostor u Nišu Ministarstvo turizma i omladine izdvojice 95 miliona dinara.

Šta je Omladinski centar?

Na portalu OPENS-a objavljen je publikacija pod nazivom „Standardi omladinskih prostora“.

Omladinski centar ((dalje u tekstu OC) (engl. youth centre)) je mesto/prostor gde se mladi okupljaju da bi slobodno vreme ispunili na koristan način (hobiji poput teatra, sporta, plesa), a u određenim slučajevima i radi sticanja specifičnih znanja i veština.

U omladinskom centru uglavnom se sprovode aktivnosti koje spadaju u oblasti vršnjačke edukacije i rada sa mladima, npr. učenje stranih jezika, fotografije, računarstva.

Omladinski centar pruža one aktivnosti koje nedostaju u široj zajednici, bilo da su iz kulturne, sportske ili obrazovne sfere i omogućava neformalnim grupama, udruženjima mladih i za mlade, kancelarijama za mlade, njihovim (krovnim) savezima da realizuju programe i zajednički upravljaju programima, a pojedinim slučejevima i prostorom ukoliko je omladinski centar vođen od strane više aktera ili saveza.

Omladinski centar može imati i svoj omladinski klub, a u njemu se mogu sprovoditi i programi/projekti koji se specifično bave omladinskim radom. U ovom slučaju potrebno je angažovati omladinske radnike/ce sa neophodnim kompetencijama.

Omladinski centar se može posmatrati kao širi pojam od omladinskog kluba. U primerima dobre prakse, omladinski centar predstavlja ustanovu čiji je osnivač JLS i koja bez naknade podržava aktere omladinske politike da odgovorno sprovode celokupnu omladinsku politiku na lokalnom nivou.

Međutim, omladinske centre mogu osnivati i  udruženja mladih i za mlade, kao i njihovi (krovni) savezi, ali isto tako mogu biti osnovani u partnerstvu između JLS i udruženja i njihovih (krovnih) saveza,  udruženja mladih i za mlade, kao i njihovi (krovni) savezi, ali isto tako mogu biti osnovani u partnerstvu između JLS i udruženja i njihovih (krovnih) saveza.

Standardi za OMLADINSKE CENTRE

 1. Omladinski prostor ima primarnu misiju da služi omladinskom sektoru i mladima;
 2. Omladinski prostor promoviše saradnju;
 3. Omladinski prostor ima kompetentni zaposleni kadar;
 4. Omladinski prostor ima funkcionalan, bezbedan, siguran prostor za mlade;
 5. Omladinski prostor nudi tolerantno, zdravo i bezbedno radno okruženje;
 6. Omladinski prostor doprinosi razvoju kvaliteta omladinskog rada i sprovodi kvalitetne programe omladinskog rada;
 7. Omladinski prostor omogućava i podstiče uključivanje mladih, udruženja za mlade, omladinskih udruženja i njihovih asocijacija;
 8. Omladinski prostor doprinosi razvoju omladinske politike;
 9. Promocija vrednosti;
 10. Omladinski prostor promoviše i sprovodi programe programe;
 11. Transparentne finansijske procedure i organizacijske politike.

Više vesti na temu „Mladi i aktivizam“ možete pratiti OVDE.

Podsećamo, prvo spominjanje Omladinskog centra u Vranju bilo je u Velikoj Sali Načelstva u Vranju, kada je UG „Aktivisti iz komšiluka“ organizvalo akciju pod naslovom „Vranje čuje mlade: Dijalog mladih sa gradonačelnikom Vranja“.

Nakon toga, pitanje Omladinskog centra pokrenuto je i od strane KZM-a, ali osim biranja prostora nije bilo drugih značajnih akcija.

Pratite portal InfoVranjske.rs i na YouTubu!

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Holy Stevan 09/01/2024
  2. Lelek 09/01/2024
  3. Mladost 09/01/2024
  4. Omladina 09/01/2024
  5. Arsicpek 09/01/2024

  Ostavi komentar