Aktivizam i mladi

ISTRAŽUJEM: Koji je to strateški PREPORUČEN primer DOBRE prakse za POLOŽAJ mladih?Analiza uporedne prakse iz strategije za položaj mladih, pokazala je da je dobar primer koji bi mogao da se primeni i u Vranju, po uzoru Sremske Mitrovice.

Kancelarija za mlade Grada Sremska Mitrovica od 2019. godine ima volonterski servis koji čine baza volontera i volonterske knjižice, na osnovu koje volonteri ostvaruju mnoge benefite pri posećivanju ustanova kulture i sporta.Baza volontera beleži sve aktivnosti volontera i u svakom trenutku podaci su dostupni da se prilože, kao referenca više u CV.

„S obzirom da postoji spremnost da se na teritoriji Grada Vranja uspostavi volonterski servis, ova aktivnost se može iskoristiti za promociju omladinskog aktivizma, kompetencija mladih i stvaralaštva.“, naveli su u strategiji.Do sada u Vranju nisu postojale volonterske knjižice, a njihovim uvođenjem bi se kako je navedeno dodatno podstakao veliki broj volontera za organizovanje manifestacija i događaja, kao i pri pomaganju lokalnoj samoupravi u teškim situacijama.

Kancelarija za mlade je u vanrednim situacijama pomagala lokalnoj zajednici. U vreme vanrednog stanja 2020. godine, bilo je uključeno 92 volontera, dok je 2021. u procesu imunizacije, učešće uzelo 30 volontera koji su pomagali svojim sugrađanima.

Primeri dobre prakse pored Sremske Mitrovice i njihove Kancelarije za mlade, koja je jedan od boljih modela za centralnu lokalnu omladinsku instituciju su omladinski centri u raznim mestima u zemlji, Evropskoj uniji, inostranstvu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar