Aktivizam i mladi

Omladinski centar: Da li Vranje može da se UGLEDA na druge GRADOVE?Omladinski centri postoje u različitim krajevima Srbije, a za dobar centar nije važno da li se nalazi na razvijenijem severu ili manje razvijenom jugu zemlje. Prilog tome su Centar za omladinski rad u Novom Sadu i Omladinski klub u Leskovcu.

Centar za omladinski rad Novi Sad otvoren je 2001. godine kao tadašnja međunarodna švedska organizacija PRONI Institut za socijalnu edukaciju, a od 2006. registrovan je kao udruženje građana.Podstiče mlade da preuzmu odgovornost za sebe i uzmu ulogu u razvoju zajednica jer su mladi ravnopravni članovi društva, njima su potrebne kvalitetne usluge i servisi, pružanje podrške, zaštita i sigurnost.

Novosadski centar sarađuje sa drugim udruženjima u cilju poboljšanja kroz razmenu iskustava. Jedan je od osnivača Saveza udruženja OPENS, Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019. dok su njihova vizija zdravi, ekonomski nezavisni, ravnopravni mladi koji aktivno doprinose održivom razvoju svoje zajednice.Postoje organizovani kursevi i treninzi (preduzetništvo, digitalne veštine, karijerno savetovanje, povezivanje sa poslodavcima) Pored toga, preko Kluba mladih angažovani su volonteri i volonterke u javnim akcijama, promotivnim aktivnostima, vršnjačkim i ostalim edukacijama o rodnoj ravnopravnosti, zapošljivosti, ljudskim pravima…

Do sada je volontiralo preko 300 mladih uzrasta od 15 do 30 godina.

Nevladina organizacija Centar za omladinski rad Novi Sad ima svoj zvanični sajt, naloge na društvenim mrežama i YouTube kanal.

Leskovački omladinski klub osnovala je Kancelarija za mlade u saradnji sa nekoliko gradskih udruženja i velikim brojem neformalnih omladinskih grupa okupljenih oko ovih organizacija.

Klub predstavlja vezu između planiranih politika i njihove realizacije u konkretne programe i omladinske inicijative.

Ovaj prostor je otvoren za sve mlade i bavi se osnaživanjem kroz neformalno obrazovanje i radionice za aktivno učešće u društvu. Organizuje kulturna, sportska i humanitarna dešavanja, programe za provođenje slobodnog vremena i izlazi u susret potrebama mladih.

Sve obuke (strani jezici, šminka, pedikir, manikir, dekupaž, krojači, kuvari, konobari, gitara, bubanj…) su besplatne. Klub je renoviran 2017. godine kada je uloženo 1.400.000 dinara, i to 800.000 je uložilo Ministarstvo omladine i sporta i 600.000 grad Leskovac.

Omladinski klub je povezan sa sajtom i društvenim mrežama Kancelarije za mlade preko kojih se oglašava o organizovanim aktivnostima.

V.ILIĆ / NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar