Imunizacija: Ni SEZONSKI GRIP ne plaši Vranjance

Eko Taxi Vranje

Imunizacija Vranjanaca protiv virusa korone i gripa je na minimumu, iako procenat novoinficiranih od kovida varira u brojkama koje pokazuju da epidemija opakog virusa još uvek nije prošla, pokazuju poslednji podaci PR službe Zdravstvenog centra u Vranju.

U periodu od 27. februara do petog marta, protiv korone su date dve doze kineske vakcine, a protiv sezonskog gripa se vakcinisao samo jedan Vranjanac!?Protiv sezonskog gripa se ukupno vakcinisalo 2.126 lica, imunizacija je skoro stala, jer podaci o epidemiji i u Srbiji i Pčinjskom okrugu pokazuju da je epidemija ovog virusa srednjeg intenziteta i najvećim delom pogađa uzrast do osam godina.

Podaci o virusu koroni ozbiljno ukazuju na trajanje epidemije, budući da su u Pčinjskom okrugu veoma varijabilne brojke o novozaraženima, naročito kada su u pitanju procenti novoinficiranih u odnosu na broj testiranih osoba.

Za prethodna tri dana ti procenti su iznosili 15,8 odsto, 8,3 odsto, a zadnjeg dana 16,2 odsto, uz upozorenje epidemiologa da iznad pet odsto novoobolelih predstavlja epidemiju, pa je nužna ne samo pojačana imunizacija, posebno osetljivih kategorija stanovništva, već i poštovanje svih predviđenih protivepidemijskih mera.

S. Kostić  • Ostavi komentar