Ekologija u Vranju: Gradska ili CRNA reka?Stanovnici donjeg dela Vranja javljaju portalu InfoVranjske.rs da je Gradska reka opet dobila crnu boju, u četvrtak 30. marta u popodnevnim satima.

Voda u koritu Gradske reke pocrnela je nizvodno od nove zgrade Centra za vanredne situacije u Vranju, odnoseći zagađenje i crnilo prema Južnoj Moravi.Donjovranjci upozoravaju „da je Gradska reka pre ušća u Južnu Moravu opasan kolektor fekalija i otrova iz fabričkih postrojenja“.

Kada se „ujedine“ nakon ušća Sobinske reke njene fekalije iz Šapranačkog rida i crni otrovi iz fabrika, koji ponekad znaju da budu i crveni, eto prave ekološke katastrofe za živi svet Južne Morave, zato mislimo da nadležni državni organi moraju što pre da preduzmu određene mere zbog zagađenja gradskih vodotokova i Južne Morave u koju utiču apeluju Donjovranjci.Žitelji Donjeg Vranja primećuju „da stanje još uvek nije najstrašnije zbog relativno visokog vodostaja Gradske reke i Južne Morave“.

Zbog kiša u martu i topljenja snega u koritu Gradske reke i Južne Morave ima mnogo vode, što ublažava zagađenost, ali kada krene suša, pa još ako bude kao prošlogodišnja, biće ekološke katastrofe, naša reka će biti kolektor fabričkih voda i fekalija, a to će negativno da utiče i na živi svet Južne Morave, poručuju Donjovranjci.

Nedostaje još samo da nadležni čuju građane Vranja i njihovu brigu o Gradskoj reci i drugim vodotokovima i umesto velikih, a teško ostvarivih obećanja, preduzmu konkretne mere na zaštiti površinskih voda u gradu i na čitavoj njegovoj teritoriji.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Srpstvo 01/04/2023
    2. Vasko 01/04/2023
    3. МИ 01/04/2023
    4. Mile 02/04/2023

    Ostavi komentar