CMTDO: Foto konkurs OBJEKTIVno VRanje – Staro mi dajte, novo zidajteCentar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, četvrtu godinu za redom uz podršku grada, raspisuje foto konkurs OBJEKTIVno VRANJE.

Ovogodišnja tema foto konkursa je Staro mi dajte, novo zidajte i ima za cilј da pokaže prizore koji ilustruju arhitektonski napredak grada, ali sa druge strane i očuvanje objekata koji imaju status nepokretnog kulturnog dobra, poput zgrade Načelstva, Gimnazije, Borine kuće, verskih objekata, dobre i loše strane građevinskog razvoja grada i sve ono što može poslužiti kao inspiracija fotografima.Opšti cilј konkursa je dokumentovanje trenutnog razvoja grada. Nezaustavlјivi građevinski razvoj, ali i neodustajanje od tradicije i očuvanja istorije u sferama arhitekture i spomenika kulture.

Interno istraživanje pokazuje da deceniju unazad svega nekoliko puta su organizovane izložbe fotografija, pa konkurs pretenduje da postane tradicionalan i uvrsti se na listu stalnih godišnjih postavki u gradu.Foto konkurs – Propozicije

UČEŠĆE

Na konkurs se mogu prijaviti svi profesionalni fotografi i amateri, stariji od 14 godina iz svih zemalјa. Organizator može da odbaci prijavu u slučaju da ista ne ispunjava uslove konkursa u pogledu godina ili u slučaju da je na fotografijama prikazano nešto što se kosi sa važećim zakonskim propisima Republike Srbije.

TEMA

Ove godine organizatori su za temu konkursa odabrali foto dokumentovanje svakodnevnice u kojoj živimo. Vranje je grad koji raste i razvija se, ali i grad koji ima dušu. Dušu čine istorijski, sakralni i drugi objekti koji su svojevrsni simboli grada. Sa druge strane novogradnja takođe čini jedan grad i upravo taj spoj novog i starog može poslužiti kao inspiracija fotografima.

ŽIRI

Sada već tradicionalno, stručni žiri će odabrati prva dva mesta dok će se treća nagrada dodeliti po izboru publike.

Naime, sve pristigle fotografije biće postavljene na društvenim mrežama, pa će i pratioci moći da glasaju za najbolju fotografiju. Ona koja dobije najviše glasova (lajkova) poneće titulu najbolja fotografija po izboru publike.

Kriterijumi po kojima će se vršiti izbor fotografija su pre svega kreativnost, originalnost i tehnički kvalitet predatog materijala. Stručni žiri će nezavisno od ovog izbora napraviti selekciju 20 fotografija, koje će kasnije uz tehničku i umetničku obradu biti izložene 7. septembra, a nakon toga poklonjene legatu Gradu.

NAGRADE

Konkursom se utvrđuju sledeće nagrade:

 • I nagrada – vaučer za opremu u vrednosti od 15.000 dinara
 • II nagrada – vaučer za opremu u vrednosti od 10.000 dinara
 • III nagrada – vaučer za opremu u vrednosti od 5.000 dinara

Pomenute novčane nagrade obezbeđene su zahvaljujući finansijskoj podršci Grada.  Fotografije čiji su autori saglasni biće ustupljenu udruženju CMTDO na korišćenje u marketinške svrhe uz navođenje autora.

BROJ I VELIČINA FOTOGRAFIJA

Tehnički uslovi:

 • Fotografije se isklјučivo šalјu u digitalnom formatu na e-mail  [email protected] u .jpg /.jpeg/ formatu u visokoj rezoluciji – ne manjoj od 150 dpi, jer će odabrane fotografije biti odštampane i izložene. Minimalna rezolucija fotografija u digitalnom formatu: 6 megapiksela (rezolucija 3,000 x 2,100 piksela), dok je maksimalna dozvoljena veličina fotografije je 20 MB. Autori mogu da konkurišu sa crno-belim, monohromatskim i/ili fotografijama u boji. Fotografije mogu biti obrađene na računaru i ostavlјa se sloboda autoru da prikaže Vranje i okolinu.
 • Fotografije ne smeju da sadrže potpis autora, bilo kakvu imitaciju vodenog žiga ili naknadno unetog teksta preko fotografije.
 • Jedan autor može učestvovati sa najviše pet fotografija.
 • Jedan autor može osvojiti samo jednu nagradu. Ukoliko više fotografija istog autora bude predviđeno za nagrade, taj autor dobija samo jednu nagradu, a ostale nagrade se redom dodelјuju autorima čije fotografije slede u nizu najbolјe plasiranih.
 • Fotografije ne smeju biti preuzete sa društvenih mreža, zbog autorskih prava, kao i zbog samog kvaliteta fotografija koji je znatno smanjen kompresovanjem na sajtu sa koga je fotografija preuzeta.

IMENOVANјE FOTOGRAFIJA

Fotografiju treba imenovati : Ime i prezime_Redni broj_Naziv fotografije_datum nastanka fotografije. (npr. Ivan-Ivanovic_1_park_01072020; Ivan-Ivanovic_2_centar-grada_31062021)

PRIJAVA I SLANјE FOTOGRAFIJA

Prijem radova isključivo na vom.rs/foto-konkurs ili mejlom na [email protected]

KALENDAR IZLOŽBE

 • Prijem fotografija do 20. avgusta 2023. godine
 • Žiriranje će se održati 25. avgusta 2023. godine u prostorijama udruženja CMTDO
 • Rezultati žiriranja biće objavlјeni  do 1. septembra 2023. godine
 • Otvaranje izložbe fotografija i uručenje nagrada 7. septembra 2023. godine .

AUTORSKA PRAVA I UPOTREBA FOTOGRAFIJA

Organizator ima pravo na korišćenje svih poslatih fotografija u okviru konkursa, isklјučivo za promociju foto konkursa u bilo kojem obliku i u bilo kojem mediju. Pri tome će Organizator nastojati da navede ime autora, ali neće odgovarati ukoliko to uredništvo drugog medija ne učini. Pri ovakvom korišćenju, Organizator se oslobađa bilo kakvih potraživanja od strane autora fotografija na konkursu. Organizator ima pravo da nakon završetka konkursa koristi fotografije za organizovanje izložbe i za potrebe dalјe promocije fotografija i izložbe. Sve nominovane i pobedničke fotografije će biti deo izložbe povodom 7 septembra. Fotografije koje učesnici šalјu moraju biti autorske, odnosno oni moraju biti autori tih fotografija. Onaj ko šalјe fotografiju na konkurs, mora na nju imati neotuđiva autorska prava koja su definisana važećim zakonima o autorskim pravima. Strogo je zabranjeno kopiranje takvog sadržaja bez dozvole autora.

Organizator se odriče odgovornosti u slučaju povrede ovog prava od strane trećeg lica. Ukoliko  organizator posumnja da je neko poslao fotografiju na koju nema pravo, može zatražiti dodatni dokaz o autorstvu ili bez dalјeg objašnjenja diskvalifikovati učesnika konkursa iz dalјeg takmičenja.

Organizator izložbe ne preuzima odgovornost za bilo kakvu zloupotrebu autorskih prava.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala. • Ostavi komentar