Biblioteka obeležava 145. godina POSTOJANJA: Regionalni program za veliki JUBIJELJavna Biblioteka „Bora Stanković“ Vranje, u toku srede i četvrka obeležiće 145. godina postojanja. Biblioteka „Bora Stanković“ svrstala se u red najstarjih kulturnih institucija u zemlji.

Program povodom velikoj jubileja počinje u sredu, 19. juna, od 13 časova centralnom manifestacijom, koju će otvoriti direktor Zoran Najdić, gradonačelnik Slobodan Milenković, kao dr Dragana Milunović, zamenica upravnika Narodne biblioteke Srbije.O značaju dela Bore Stankovića, govoriće profesorka doktora Ljiljana Pešikan Ljuštanović, a građani Vranja imaće priliku da posete i izložbu pod nazivom „Kroz vreme i reči“. Izložbu o liku i delu Bore Stankovića priredile su Jasmina Knežević i Aleksandra Antić, više diplomirane bibliotekarke iz Vranja.

Od 19.00 časova, u dvorištu Muzej kuće „Bore Stankovića“, u okviru Programa „Pisac u fokusu“, gost Biblioteke će biti Katarina Mitrović, autorka romana „Nemaju sve kuće dvorište“.  U četvrtak, 20. juna, u dvorištu Muzej kuće „Bore Stankovića“ od 19 časova, građani Vranja imaće priliku da razgovaraju sa pisce i rediteljem Namik Kabilom, autorom ramana „Beskućnik“.

  Razgovore sa piscima moderira i vodi publicista i filozof Ivan Milenković.

   Eksperimentalni roman u stihu „Nemaju sve kuće dvorište“ Katarine Mitrović (29) smešten je u savremeni Beograd. Protagonistkinja je devojka Milena, promiskuitetna biseksualka sklona alkoholu, zloupotrebi tableta i drogama, koja nakon gubitka oca odlazi kod psihijatra, pokušavajući da unese malo reda u svoj život, tražeći izvor ličnih strepnji i pre svega, reklo bi se, ljubav.

   U potrazi za smislom, ona neprestano preispituje sebe, svoj odnos sa ljudima i svetom koji je usisava demonskom snagom, a kome se ona istovremeno opire i predaje. Susreti sa ljudima najrazličitijih profila, od striptizeta, radnika, muzičara do nepoznatih osoba u čije stanove odlazi, mozaički se smenjuju i postaju okidač za snažne unutrašnje monologe glavne junakinje čineći od njenog vrtoglavog putovanja svojevrstan introspektivni road movie. Takva smela potraga izaziva junakinju i čitaoca da potraži u sebi stalno dvorište za sve kuće iz kojih bežimo“, navodi izdavač „PPM Enklava“, čiji osnivač je pesnik Zvonko Karanović, na koricama knjige.

   Katarina Mitrović objavila je prethodno dve zbirke pesama, „Utrobu” (2017) u ediciji „Prva knjiga“ Matice srpske, i „Dok čekam da prođe“ (2018).

   Studirala je književnost, apsolventkinja je dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti, adaptirala je dramu „Paviljoni“ svoje profesorke Milene Marković i jedna je od scenarista serije „Grupa“ na RTS-u.

   Roman “Beskućnik” Namika Kabila (Tuzla, 1968), u izdanju “Akademske knjige” iz Novog Sada, predstavlja pravo osveženje na regionalnoj književnoj sceni.

   Autobiografska priča reditelja i pisca iz Bosne i Hercegovine, najviše se odnosi na dom u Trebinju, u kojem je autor sa porodicom živeo do rata.

   Međutim, istovremeno, to je iskreno napisana priča o sebi, o najbližima, ali i o posledicama nedavnog bratoubilačkog rata u Jugoslaviji. Kabil je autor je nekoliko nagrađivanih scenarija, između ostalog, i za igrani film “Kod amidže Idriza”. Igrani film “Čuvari noći”, za koji je napisao scenario i režirao ga, imao je 2008. godine svetsku premijeru na Venecijanskom filmskom festivalu. Autor je romana “Sam”, “Amarcord” i “Yesterday”, kao i nekoliko drama. Živi u Sarajevu.

   Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.   • Ostavi komentar