Aktivizam i mladi

Od „knjižnice“ do „narodne“: Kako su VRANJANCI dobili BIBLIOTEKUPrva čitaonica u Vranju otvorena je 20. juna 1879. godine odmah po oslobođenju od turske vlasti. Nalazila se u Pašinom Konaku i imala je stotinak članova. Radila je do Prvog svetskog rata kada su bugarski okupatori zatvorili sve kulturne ustanove.

Nakon Prvog svetskog rata, 1919. otvorena je građanska kasina. Bila je smeštena u knjižari Vasilija Hadži-Dinića i činila ju je čitaonica sa bibliotekom. Šireći svoju delatnost javljala se potreba za novim prostorom pa je seljena u Trgovačko-zanatsku školu i zgradu Načelstva. Postojalo je 3000 knjiga od kojih je 1000 sačuvano.Za vreme Drugog svetskog rata kasina nije radila. Nakon rata osnovana je Narodna knjižnica sa čitaonicom koja je ubrzo dobila ime po Bori Stankoviću. Nalazila se u zgradi Zanatskog doma. Zatim je preseljena u kafanu „Bojović“, posle toga u „Civrićev dućan“, pa u Pionirsku ulicu.

1961. godine Narodna knjižnica postaje matična biblioteka. Imala je 1069 članova i fond od 7500 knjiga. 1969. menja naziv u Narodna biblioteka „Bora Stanković“.U cilju popularizacije čitanja kod radnika dobija biblobus – pokretnu biblioteku koji je obilazio radnike u fabrikama i nudio im knjige za iznajmljivanje. Godine 1992. Biblioteka se seli u novu zgradu Kulturnog centra u kojoj radi i danas.

Od 2014. radi pod nazivom Javna biblioteka Bora Stanković. Danas je biblioteka institucija sa fondom od 150.000 knjiga. Svoj rad organizuje u okviru Dečjeg odeljenja, Odeljenja za odrasle, Stručnog, Zavičajnog, Odeljenja periodike, Obrade, Američkog kutka i Matične službe.

HRONOLOGIJA:

 • 20. jun 1879. godina – prva čitaonica u Vranju
 • 1919. godina – otvaranje građanske kasine
 • II svetski rat – kasina nije radila
 • 1961. godina – knjižnica postaje matična biblioteka
 • 1969. godina – promena naziva u Narodna biblioteka „Bora Stanković“
 • 1992. godina – preseljenje u zgradu Kulturnog centra
 • 2014. godina – naziv Javna biblioteka Bora Stanković.

Kulturnu delatnost čine književne večeri, susreti, tribine, izložbe, kao i manifestacije Dani Vranja, Borina nedelja, Vranjsko kulturno leto i Svetosavska nedelja.

Biblioteka je dobitnik brojnih nagrada i priznanja među kojima su nagrade „Milorad Panić Surep“, Sedmoseptembarsko javno priznanje, Sedmoseptembarska nagrada i druge.

V. ILIĆ

  Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar