„Zlatno doba“: Teletina PRESKUPA za naš tanjirProsečna potrošnja telećeg mesa po glavi stanovnika u Srbiji iznosi 50 grama, što ne čudi kada se zna da ova vrsta mesa ima „ekskluzivnu“ cenu, 1.700 dinara za kilogram, upozorio je u izjavi za medije agroekonomista Milan Prostran, zadužen za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije.

Prostran je jedan od agroekonomista koji napominje „da je potrošnja mesa u Srbiji sve manja zbog visokih cena“.

Upotreba teletine u ishrani je tradicionalno rezervisana za južne i centralne delove Srbije, dok u Vojvodini nemaju naviku konzumacije, ipak, cena je definitivno ovu naviku prekinula, objašnjava Prostran.

Po njemu, „teletina ima ekskluzivitet sa cenom“.

Dobro Jutro Srbijo Vranje

U našim tanjirima dominiraju svinjsko, živinsko i goveđe meso, teletina je raritet i veoma mala u potrošnji stanovništva, konstatuje Prostran.

Po njegovim rečima, „prosečno potrošačko stanovništvo vrlo malo kupuje meso“.

Sve vrste mesa dostigle su takvu cenu koje prosečna domaćinstva ne mogu da izdrže, pa se uglavnom kupuju juneća revra i svinjski but i kremenadle, dakle, samo ono što je najeftinije, zaključuje Prostran.

Na kraju, mi zaključujemo da „zlatno doba“ Srbije smanjuje potrošnju mesa i time iskazuje „brigu“ o zdravlju naroda, budući da ova namirnica nije toliko zdrava kao što su voće i povrće koje, na žalost, takođe postaje sve skuplje i nedostupnije prosečnim domaćinstvima.    1. Јеlena 08/05/2023
    2. Joka 08/05/2023

    Ostavi komentar