„ZLATNO DOBA“ na delu: Cene hrane u svetu padaju, u Srbiji „skaču“FAO, organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, saopštila je «da već godinu dana cene hrane u svetu padaju», najavljujući dalji pad, ali u Srbiji i dalje rastu, prenosi list Politika.

U Srbiji se prognozira dalji rast cena hrane i u drugoj polovini tekuće 2023. godine, pa domaćinstva na hranu troše blizu 50 odsto svojih prihoda.

Na portalu „Poslovni“ poručuju „da rast cena hrane može da zaustavi smanjena potražnja, jer dok god kupci pristaju na sadašnje uslove, cene će se uvećavati“.

Rast troškova energije i radne snage uvećava cene hrane, jedino ostaje nejasno kako to da u Srbiji otkupne cene primarnih prehramebenih proizvoda padaju, a finalnih skaču.

Primera radi, otkupna cena pšenice pre pola godine bila je 35 dinara za kilogram, danas je 20 dinara, uz „izuzetak“ države koja nudi poljoprivrednicima milostivih 28 dinara za kilogram hlebnog žita, pa se postavlja pitanje zašto skače cena brašna.

Izgleda, na kraju, da će se opet sva „krivica“ za rast cena hrane svaliti na poskupljenje energenata i radne snage.    1. Milica 27/04/2023
    2. Komsika 27/04/2023
    3. Dragan 27/04/2023
    4. Šote 28/04/2023

    Ostavi komentar