„Zlatno doba“: Inflaciji u Srbiji u aprilu trostruko veća u odnosu na SAD i EURepublički zavod za statistiku saopštio je da je stopa inflacije u aprilu ove godine iznosila 15,1 odsto, za 1,1 odsto manje u odnosu na mart.

To je, hvale se režimski mediji, „najniža stopa inflacije od početka godine», istovremeno najavljujući «dalje smanjivanje rasta cena i sveukupnih inflatornih kretanja u drugoj polovini tekuće godine“.List Danas je u međuvremnu preneo podatke koje je saopštio Savet za ekonomski razvoj Ujedinjenih nacija, koji je naveo da je u aprilu inflacija u SAD bila 4,7 odsto, Nemačkoj 6,4 odsto i Evropskoj Uniji 6,2 odsto, u proseku, dakle, trostruko ili 300 odsto manja u odnosu na inflaciju u istom mesecu u Srbiji.

Napominjemo da je inflacija u aprilu u svim zemljama regiona, izuzimajući Albaniju, dakle, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, bila u proseku manja od iste u Srbiji za oko 30 odsto!Podsećamo, stopa inflacije u martu ove godine iznosila je 16,2 odsto, februaru 16,1 odsto i januaru 15,8 odsto.

Podsećamo, Svetska banka je krajem aprila ove godine saopštila da je inflacija u Srbiji u 2023. godini dostigla najveću stopu u poslednje dve decenije.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Meeeee 16/05/2023

    Ostavi komentar