Najviša INFLACIJA u poslednje DVE decenijeNajnoviji ekonomski izveštaj Svetske banke  prikazao je da inflacija dostiže najviši nivo u poslednje dve decenije, a da su pritisci na cene ostali povišeni.

Nepovoljna situacija se nastavlja, pošto se očekuje usporavanje rasta BDP-a na 2,6 posto u 2023. godini.Inflacija je u 2022. zabeležila najviši nivo u prethodne dve decenije, a pritisci na cene ostali su povišeni i početkom 2023. godine. Mereno indeksom potrošačkih cena inflacija je dostigla vrhunac krajem 2022. U proseku je bila 12,2 posto.

Istaknuto je da su pritisci inflacije i dalje duboko ukorenjeni, a slabiji ekonomski rast je značajno usporio tempo smanjivanja siromaštva.Povećanje stvarnih troškova života sa kojim se suočavaju građani je mnogo veće nego što bi se moglo zaključiti iz zvaničnih podataka o inflaciji merenoj kretanjem potrošačkih cena , navodi se u izveštaju.

Otvaranja novih radnih mesta su takođe usporena u drugoj polovini 2022. godine. Zaposlenost je najviše opala u sektorima poljoprivrede i javne uprave, ali je usporavanje zabeleženo i u industriji i sektoru usluga.

Veljko Ilić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Treba da znate 28/04/2023
    2. piči euro a dinar trči za njim 28/04/2023

    Ostavi komentar