Za NAŠU decu: Za litar auto-plina – DRŽAVA uzima 42,66 RSDZa pet poslednjih godina državna zahvatanja na prodaji auto-gasa u Srbiji povećana su za 169 odsto, piše list Politika pozivajući se na podatke Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS-a).

Na spisku derivata čije se cene menjaju na svakih sedam dana, već godinu dana nema cene auto-gasa, odnosno, tečnog naftnog gasa, iako je u pitanju ekološko gorivo koje osim za automobile, može da zameni prirodni gas.Akcize na auto-gas po kilogramu danas iznose 24,39 dinara, ako se tom iznosu doda PDV, ukupna zahvatanja države iznose 42,5 odsto, što znači da od sadašnje cene TNG od 100,48 dinara, država uzima 42,66 dinara.

Velika zahvatanja države na ovom derivatu od 2012. godine, kada je započelo „zlatno doba“ u Srbiji, do 2022. godine, uzrokovala su drastičan pad potrošnje, od 347.000 tona pre 11 godina, na 144.000 tona prošle godine.A za poslednju godinu „zlatnog doba“, od januara 2022. do istog meseca tekuće godine, riba je poskupela bezmalo 60 odsto, tačnije, za 59,5 odsto, prenosi Politika iz agencije Beta, pozivajući se na Republički zavod za statistiku.

Ipak, riba nije rekorder u porastu cena hrane u Srbiji za period od jedne godine, mleko sa poskupljenjem od 75 odsto i stočni proizvodi skuplji za 71 odsto su nedostižni, a jedino ih „ugrožava“ rast cene jaja od 54,5 odsto.

Cene hrane lete u nebo, akcize na naftne derovate uzrokuju prepolovljenu potrošnju, Narodna banka Srbije povećanjem referentne kamatne stope poskupljuje čak i deo već uzetih kredita kod poslovnih banaka, pa narodu u Srbiji valja da preživi deceniju „zlatnog doba“ uz „brigu“ kako će prosečni Amerikanac da se izbori sa godišnjom inflacijom od šest odsto ili Nemačka sa skokom cena od 8,5 odsto.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Sara 23/03/2023

    Ostavi komentar