„Srpski SAN“: Inflacija PREŠLA 16 odsto

Eko Taxi Vranje

Umesto da bude niža, inflacija u februaru ove godine u odnosu na isti mesec prošle 2023. godine, dostigla 16,1 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku Srbije.

Prve reakcije na konstantni rast inflacije bile su oprečne, Narodna banka očekuje pad cena, ali iz Fiskalnog saveta tvrde da će visoka inflacija u Srbiji trajati duže nego u drugim državama, prenosi list Politika.Ocene iz novembra i decembra prošle godine da će doći do smirivanja inflacije bile su preuranjene i nećemo joj skoro videti leđa, upozoravaju iz Fiskalnog saveta.

Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, objasnio je na Kopaonik biznis forumu da je kod nas inflacija, kontrolom cena energenata veštački održavana na nižem nivou nego što je bilo realno, pa nas zato rast cena očekuje i u 2023. godini.

Cene gasa i električne energije su u 2022. godini minimalno porasle, ali su u zemljama centralne i istočne Evrope povećane za domaćinstva za 25 odsto, a privredu 60 odsto, što je razlog da će visoka inflacija u Srbiji trajati duže nego u drugim zemljama, objasnio je Petrović.

Republički zavod za statistiku takođe je saopštio da je inflacija na nivou meseca februar u odnosu na januar ove godine iznosila 1,4 odsto, jer su za toliko povećane cene proizvoda i usluga lične potrošnje.

Na kraju je saopšteno da su cene hrane u Srbiji procentualno dvostruko više uvećane u odnosu na zemlje Evropske Unije.    1. Ivana 15/03/2023
    2. Nebojša 15/03/2023

    Ostavi komentar