Vukašin Obradović: Onodenje Dačića

Eko Taxi Vranje

Dnevni list danas objavio je kolumnu Vukašina Obradovića. Portal InfoVranjske.rs, autorski tekst Vukašina Obradovića prenosi u celosti i bez dodatnih izmena.

„Onodićemo vas“, poručio je u subotu sa izborne konvencije u Vranju Ivica Dačić. Naravno, predsednik socijalista, rođen u Žitorađi, na jugu Srbije, zna da „onoditi“ sadrži i određene seksualne konotacije, zato je brže-bolje, želeći da izbegne rizik da uz njegovu izjavu bude okačeno upozorenje „16+“, pojasnio da će ih socijalisti, zapravo, „pobediti“.Zaista, ovaj glagol za Vranjance ima višestruko značenje. Objedinjuje mnoge radnje i koristi se u raznim situacijama kad se želi reći da će se nešto raditi, od obavljanja svakodnevnih poslova do, recimo, pevanja.

Vukašin Obradović: Jesu li komunisti bili bolji?

Ima, ipak, određene nedorečenosti u ovom Dačićevom pokušaju da odobrovolji svoje saborce koji su na jugu bila decenijama na vlasti, a sada su, sem u Surdulici, tek prirepak naprednjacima. Ovoj eliptičnoj rečenici, koja je, eto, na jugu postala svojevrstan moto socijalista, nedostaje još nešto da bi se, makar tamošnjem stanovništvu, pojasnio aktuelan politički SPS trenutak.

Zaokružena misao bi na lokalnom dijalektu mogla, recimo, da glasi: „Ove ćemo da onodimo, a one druge ne smemo da karamo.“ Poput Dačića, i ja moram odmah da pojasnim ovaj iskorak u vranjski govor svima koji bi mogli pogrešno da me shvate.

Obradović: Lokalni mediji prva žrtva vlasti SNS

Glagol „karati“, poput „onoditi“, takođe je na jugu višeznačan. Izvorno, u mom kraju, znači „svađati se“ ili „prekorevati“. Zato i pesma „Karala majka Stojana“ nije incestuozna tvorevina kako bi mogli da pomisle Beogradžani novijih generacija ili oni koji se sećaju Bate Živojinovića i Štefice Cvek, odnosno one kultne replike.

Ne bih da padnem u lokalpatriotski zanos i objašnjavam sve prednosti bogatog kolorita južnjačkog govora ali, baš zato, trenutni politički prostor socijalista precizno je omeđen ovim višeznačnim glagolima.

Ne sopstvenom voljom, socijalisti su saterani u pomalo shizofrenu poziciju – podržavaju Vučića ali im je SNS najveći politički rival u izbornoj trci. Glavni rezervoar potencijalnih glasača socijalista jeste zapravo u biračkom telu SNS i to među onima koji tek nameravaju ili su već prebegli u vladajuću stranku u potrazi za onim što im je do 2012. nudiio SPS, a to je, pre svega, posao, neko nameštenje ili direktorska fotelja u javnom preduzeću.

Đukanović o saopštenjima GrO SNS: Vidite sa onima koji tu BESTIDNOST napisali

Nisu onomad, niti će se sada socijalisti buniti zbog takvog Vučićevog repozicioniranja SPS-a jer su svesni da ih samo još ta vrsta političkog oportunizma održava na kiseoniku i deli od respiratora. Zato moraju da „onode“ opoziciju, a da ne „karaju“ naprednjake.

Vranjanci su iz tog razloga u subotu saosećajno razumeli predsednika socijalista kad im je rekao da bi rado zapevao ali, eto, neće. Možda je Dačić i mogao da pusti glas ali i to bi moglo da bude, adekvatno trenutku, nešto iz repertoara karasevdaha.

Onodenje je, ipak, mnogo prikladnije za aktuelan SPS trenutak.

Vukašin Obradović  1. Dušanka 15/03/2022
  2. Vlada 15/03/2022
  3. Da 15/03/2022
  4. Mrka 15/03/2022
  5. Mire 15/03/2022
  6. Zoran R. 15/03/2022
  7. Paparazzo 15/03/2022
  8. Miki 15/03/2022

  Ostavi komentar