Vukašin OBRADOVIĆ: Hakeri vole poljoprivrednikeUz opasnost od „ruske zime“ i cvokotanja kraj ledenih radijatora, upozorenja da bi grašak i sardine mogli da nam postanu neizostavni deo svakodnevnog menija, Srbija se ovih dana našla pred još jednim izazovom.

Prošla nedelja protekla je, naime, u znaku dojava, srećom lažnih, o postavljenim bombama. Na meti su bile škole, tržni centri i bolnice, ali preteće poruke stigle su i na adrese Železničke stanice i Zoo-vrta.Posle Beograda, serija sajber napada se proširila na Novi Sad i Niš, a nisu zaobiđeni ni manji gradovi poput Vranja, Prokuplja i Inđije.

Iz MUP-a je saopšteno da je utvrđeno je da je osam takvih pretnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Širi kontekst, po običaju, objasnio je Aleksandar Vulin. Reč je, kaže ministar unutrašnjih poslova, o obliku hibridnog rata, operacija se izvodi „planski i organizovano“, uz dodatak da se radi o „eskalacija napada kakva nije zabeležena u svetu“.

Uostalom, ovako nešto se moglo i očekivati jer je Aleksandar Vučić još 17. aprila, posle lažne pretnje o bombi u avionu „Er Srbije“, na letu između Moskve i Beograda, otkrio da u sajber napadima učestvuju strane službe sa teritorije dve zemlje, jedna iz Evropske unije, a druga je Ukrajina.

Sve je, dakle, jasno. Belosvetski hakeri, podržani od svojih bezbednosnih službi, kad su videli da se Srbija saginjati neće, odlučili su da lažnim dojavama nateraju Vučića da konačno shvati da mora da uvede sankcije Rusiji. Što on postojano kano klisurina odbija, makar morao i da se prlji kraj roštilja sa Šarl Mišelom, predsednikom Evropskog saveta.

U takvoj situaciji, mnogi u Srbiji su bili zabrinuti kako će se održati „Fajnal-for“, odmerevanje snaga četiri najbolje evropske ekipe u košarci.

Zamislite scenu: taman Vasa Micić počne da sipa trojke kad ono spiker ledenim glasom zamoli prisutne da napuste dvoranu!

I tako nekoliko puta.

Uprkos ovakvom mogućem scenariju, „Fajnal-for“ nije otkazan iako je, opet će objasniti Vulin, „bilo dojava o bombama svaki dan odigravanja“. U MUP-u su, međutim, preventivno rasporedili jedinice i vodili računa da na najmanju meru smanje rizik. Onda je rukovodstvo „Fajnal-fora“ reklo, veli Vulin, da je to lažna dojava i doneta je odluka da se utakmice, ipak, odigraju.

Jedini za koje su sajber i ini neprijatelji Srbije imali razumevanja su bili poljoprivrednici koji su se okupili na Novosadskom sajmu. Iako je to bila idealna prilika da se zaista stvore ogromni problemi budući da bi bilo jako komplikovano isprazniti i pregledati onoliki prostor, ni ovom prilikom nije bilo dojava o postavljenim bombama, bar ne da se zna.

Za tu bolećivost hakera prema poljoprivrednicima izgleda da se znalo Tamo Gde Treba jer u suprotnom nadležni ne bi, makar i teoretski, u opasnost doveli čak i Vučića i Orbana, koji su otvorili Sajam.

Tako je to kad imaš sposobnu službu, zar ne?    1. Rajko 25/05/2022
    2. DrPutko 26/05/2022

    Ostavi komentar