VIŠI SUD: Gusto rešeto za izbor novog sudijeIzbor jednog sudije Višeg suda u Vranju od devet kandidata krajnje je neizvestan i teško je prognozirati za kog kandidata će se opredeliti Visoki savet sudstva u Beogradu.

Po navodima izvora portala, „dvoje kandidata su za korak ispred ostalih sedam“.To su Aleksandra Tošić Arsić, sudija Osnovnog suda u Vranju, i Goran Tomić, sudija Osnovnog suda u Bujanovcu. Tošićeva može da računa, osim na dokazanu stručnost, i na moguću kompenzaciju, budući da nije izabrana za predsednicu Osnovnog suda, mada je to bilo očekivano, a Tomić važi za ozbiljnog i stručnog sudiju – smatra izvor portala.

Viši sud u Vranju FOTO Info Vranjske

Činjenica da je Visoki savet sudstva raspisao konkurs za jednog sudiju, krivičara, takođe determiniše mogućnosti jednog broja kandidata da budu izabrani.Kandidatkinja Đurđica Đorđević posle položenog pravosudnog ispita radila je kao stručni saradnik u Osnovnom javnom tužilaštvu, a tek nakon toga imenovana je za gradskog prvobranioca, dakle, bez sudijskog je iskustva, pa su joj šanse utoliko smanjene. U sličnoj situaciji je i Dragana Stanković Tasić, kojoj činjenica da je izabrana za predsednicu Osnovnog suda pre predstavlja smetnju nego prednost – ističe izvor InfoVranjskih.

VIŠI SUD: DEVET KANDIDATA za jedno sudijsko mesto

Po njegovim rečima, na kraju, „nikako ne sme zanemariti faktor politike u izboru sudije Višeg suda, polazeći od stava Evropske Unije da je pravosuđe zbog korupcije i uticaja politike najslabija karika Srbije na lancu napora za ulazak u EU“.

Podsećamo, jedno sudijsko mesto u Višem sudu u Vranju ostalo je upražnjeno nakon odlaska sudije Staniše Mihajlovića u penziju.

S. Kostić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Јасе 08/09/2021
    2. Peki 08/09/2021
    3. Marko 09/09/2021

    Ostavi komentar