Uskoro NOVI IZBORI za Nacionalni savet AlbanacaMinistarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog raspisaće uskoro nove izbore za Nacionalni savet Albanaca, objavljeno je na sajtu ovog Ministarstva.

Shodno Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, izborom Privremenog organa upravljanja Nacionalnim savetom Albanaca prvog marta ove godine, raspušteno je ovo telo, a Ministarstvo ima obavezu da u roku od 60 dana od dana raspuštanja raspiše nove izbore.Izbori će se održati putem elektorske skupštine u roku od 45 dana od dana raspisivanja novih izbora za Nacionalni savet Albanaca.

Sve četiri albanske liste koje su dobile glasove na izborima 13. novembra pokazale su spremnost da učestvuju u Privremenom organu upravljanja srazmerno broju osvojenih glasova, kao i da uzmu učešće u predstojećim izborima i doprinesu formiranju Nacionalnog saveta svoje nacionalne zajednice.Albanske liste se međusobno nisu složile oko izbora predsednika Nacionalnog saveta u roku od 30 dana i time stvorile uslove da se u skladu sa Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina obrazuje Privremeni organ od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Podsećamo, pobednik izbora za Nacionalni savet Albanaca sa 4.000 osvojenih glasova bila je lista PDD na čelu sa Šaipom Kamberijem, pa je insistirala da predsednik bude izabran iz njihovih redova, ali su se protiv toga izjasnile ostale tri liste.

S. Kostić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar