U TRGOVIŠTU proglašena ZARAZA afričkom KUGOM svinja: Komrad u Vranju određuje LOKACIJU za stočno grobljePrema pisanju medija u Srbiji, u opštini Trgovište proglašena je zaraza afričkom kugom kod domaćih svinja. Pored Trgovište, epidemiološke mere pojačane su i u Vranju.

Portal Južne vesti objavile su da je „afrička kuga se pojavila u naseljima Široka planina, Grnovac i Šumate Trnice, a ugroženim od te zaraze proglašena su i naselja Gornja Trnica, Gornji Kozji dol, Dejance, Donja Trnica, Donji Kozji dol, Dumbija, Đerekarce, Zladovce, Kalovo, Lesnica, Mala reka, Margance, Crnovce, Šajince, Šaprance, Barbace, Vladovce, Mezdraja, Novo selo i samo Trgovište.“.Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković održao je vanrednu sednicu „Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju“ 27. marta, 2023. godine. Na sednici je naloženo da JKP Komrad bude u stanju pripravnosti, odnosno da u slučaju potrebe obezbedi najmanje jedno vozilo, vozača i dva randika za utovar i istovar zaraženih životinja.

Uz to na sednici je dodato da JKP Komrad mora da uredi lokaciju stočnog groblja u skladu sa odgovarajućim propisima.Usled pojave zarazne bolesti afrička svinjska kuga Gradski štab za vanredne situacije preduzeo je mere za praćenje epidemiološke situacije na teritoriji grada Vranja i eventualno delovanje ukoliko dođe do pojave slučajeva ove zarazne bolesti. Gradski štab za vanredne situacije uputio je apel i lovačkim udruženjima i poljoprivrednim gazdinstvima da preduzmu sve preventivne mere u skladu sa Pravilnikom o merama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afrička kuga svinja. Takođe, doneta je i preporuka kojom se Upravi za veterinu, Veterinarskoj inspekciji u Vranju, preporučuje da pojača kontrolu na zaraženim i ugroženim područijima i šalje Gradskom štabu za vanredne situacije Grada Vranja redovne izveštaje o situaciji na terenu, a štab će shodno tome donositi nove mere, stoji na portalu grada.

Južne vesti / MSB

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Miki 28/03/2023
  2. kozjodolski 28/03/2023
  3. Princip 28/03/2023
  4. Vranjanac 28/03/2023
  5. Mita 29/03/2023
  6. Mile od Repince 29/03/2023

  Ostavi komentar