Tribina u MEDIJSKOM SKLONIŠTU – Institucije i vršnjačko nasilje: Neophodna škola roditeljstvaNa tribini na temu „Odnos institucija prema vršnjačkom nasilju”, koja je u Medijskom skloništu u Vranju održana u petak devetog juna, iskristalisao se zajednički zaključak prisutnih učesnika o neophodnosti organizovanja škole roditeljstva, a u cilju prevencije vršnjačkog nasilja.

Marija Jovanović iz Centra za socijalni rad u Vranju naglasila je „da škola roditeljstva treba da ima preventivnu ulogu u cilju sprečavanja vršnjačkog nasilja”.Škole bi morale da kažu šta se desilo ako je bilo vršnjačkog nasilja, pa ako one same ne mogu da reše taj problem, treba da se obrate centru za socijalni rad. A što se tiče škole roditeljstva, to bi morala da bude zakonska obaveza, potencirala je Jovanovićeva.

Dragana Đorđević Savić je insistirala na radu sa roditeljima.Kada dete iskazuje određeno ponašanje koje može da bude devijantno, mora da se radi sa roditeljima, jer je evidentno da dete ima neki problem koji mora da se rešava, konstatovala je Đorđevićeva.

Jelena Stojković, novinarka Novosti, osvrnula se na rad Lokalnog tima za prevenciju vršnjačkog nasilja koji je formirao Grad Vranje.

Taj lokalni tim shvatila sam kao lokalni odgovor na povećan broj primera vršnjačkog nasilja, dat je telefonski broj za prijavu vršnjačkog nasilja, ali se na taj broj odaziva šef Kancelarije za mlade u Vranju, on prima pozive, ali nije stručno lice, upozorila je Stojkovićeva.

Mihajlo Stanković iz Vranja, je bio kategoričan u zahtevu da se u vršnjačkom nasilju jasno odredi krivac i izbegne kolektivna odgovornost.

Smatram da decom treba da se bave stručni ljudi. Iz tih razloga predlog da se spuste godine krivične odgovornosti od 14 na 12 ocenjujem kao politički način, a nama ne treba politika u ovoj oblasti, već struka, bio je eksplicitan Stanković.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar