Trajković demantuje Deksi Stošić: OKCE se i dalje koristi za aktivnosti MLADIHKoordinator Kancelarije za mlade Luka Trajković, reagovoa je vest portala InfoVranjske.rs – „Dexi STOŠIĆ: Prostor za MLADE apsolutno NEOPHODAN“. Demanti KZM Vranje prenosi u celosti i bez dodatnih izmena.

Vranje je jedan od retkih gradova u našoj zemlji gde je održano čak tri dijaloga mladih sa gradonačelnikom dr Slobodanom Milenkovićem i predstavnicima donosioca odluka. Treba napomenuti da su ti dijalozi trajali i duže nego što je bio previđeni vremenski okvir agende i da se glas mladih i te kako čuo. Ono što je od krucijalnog značaja je to da su predlozi mladih REALIZOVANI i da su mladi uzeli aktivno učešće u njima. Neki od njih su: osnivanje Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja, uspostavljanje prostora za mlade u vidu Omladinskog centra, balon za teniske terene itd.Grad Vranje ima Strategiju unapređenja položaja mladih za period od 2021. do 2025. godine sa pretećim Akcionim planom, a inicijativa je potekla tokom 2021. godine od strane koordinatora KZM i predstavnika udruženja „Aktivisti iz komšiluka“ i predstavnika parlamenta Gimnazije „Bora Stanković“ u okviru projekta Krovne organizacije mladih Srbije, Lokalne zajednice po meri mladih: Odlučionice 2.0, bez ikakvog pritiska na Grad Vranje, kao što je navela Vaša sagovornica.

Vrata Grada Vranja i KZM su otvorena za sve mlade koji su voljni i željni da daju svoj doprinos na polju unapređenja položaja mladih bez predrasuda o političkoj opredeljenosti, nacionalnosti, veroispovesti ili bilo koje druge lične karakteristike. Sa svim mladima sa kojima sarađujemo ili smo sarađivali u prethodne tri godine, NIJEDNOJ mladoj osobi nije ponuđeno da postane deo omladine SNS-a ili neke druge političke partije. Smatramo da je sagovornica njenom izjavom pokušala da stigmtizuje volontere/ke KZM ali i naruši integritet KZM i rezultate koje smo postigli u prethodnim godinama, te je pozivamo da pre nego što uputi ovakve reči, proveri relevantnost istih. Zahtevamo izvinjenje za niz neistina, koje je iznela na račun mladih i pozivamo je da se javno IZVINI MLADIMA.Grad Vranje ulaže velike napore i preduzima mere iz svoje nadležnosti, kako bi došlo do smanjenja migracija mladih ali i ostalih sugrađana/ki. Neke od mera koje preduzima grad odnose se na adaptaciju studijskih programa u skladu sa potrebama i interesovanjima mladih na Pedagoškom fakultetu u Vranju Univerziteta u Nišu i Akademije tehničko strukovnih vaspitačkih studija – Odsek Vranje.

Takođe, Grad Vranje sprovodi mere aktivne politike zapošljavanja, dodeljuje nagrade za đake generacije osnovnih i srednjih škola, dodeljuje nagrade za osvojena prva tri mesta na Republičkim takmičenjima, dodeljuje nagrade za studente u dve kategorije sa prosečnnim ocenama od 9.25 do 9.50 i od 9.51 do 10.00, obezbeđuje sredstva za sprovođenje omladinske politike i sredstva za finansiranje udruženja mladih i za mlade, takođe obezbeđuje povlašćene cene prevoza za učenike/ce osnovnih i srednjih škola (besplatan prevoz se obezbeđuje i za trudnice i porodilje, vojne invalide i ostale kategorije stanovništva što se jasno može videti u PRAVILNIKU O BESPLATNOM I POVLAŠĆENOM PREVOZU U GRADSKOM I PRIGRADSKOM SAOBRAĆAJU NA TERITORIJI GRADA VRANjA („Sl. glasnik Grada Vranja“, br. 30/2017).

Rukovodstvo Grada na čelu sa dr Slobodanom Milenkovićem je prepoznalo značaj Omladinskog centra i već je godinu dana u intenzivnom procesu prikupljanja dokumentacije i ispunjenja veoma zahtevnih kriterijuma. Održana su dva sastanka sa predstavnicima OPENS-a, organizovano je 6 fokus grupa, jedna studijska poseta OPENS-u, 3 dijaloga sa gradonačelnikom i donosiocima odluka, obuku za omladinske radnike/ce koja je trajala u periodu od marta do decembra 2023. godine, završilo je troje mladih sa teritorije našeg grada i nadamo se da će trud i zalaganje biti prepoznato od strane Vlade Republike Srbije i Ministarstva turizma i omladine. Sala OKCE-e se i dalje koristi za aktivnosti mladih i to potpuno besplatno što je prepoznato u Statutu JU „Kulturno obrazovni centar“.

Kancelarija za mlade podržava alternativnu scenu, a u prilog tome govori festival rok muzike koji je pokrenut 2022. godine, od strane KZM uz podršku grada i reč je o “DOWNHILL” festivalu, koji se organizuje druge subote u septembru. Na ovom festivalu su nastupali lokalni bendovi “Cardinal Point” i “Mud Factory” ali i renomirani bendovi iz Severne Makedonije, Pančeva, Niša, Pirota i Beograda koji su privukli ljubitelje tvrđeg zvuka širom naše zemlje ali i okolnih zemalja. Bogat program spremamo i za ovu godinu o kome ćemo blagovremeno obavestiti javnost, kao i do sad. Tokom 2023. godine povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih, organizovan je koncert grupe KoiKoi sa predgrupom “Sky Hook” iz Niša, koji je takođe izazvao veliko interesovanje mladih.

Predlažemo Vašoj sagovornici da zaprati Grad Vranje i KZM na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram ali i topla preporuka da preuzme aplikaciju KUDA, koja je nastala u okviru projekta podržanog od strane Ministarstva turizma i omladine „IT u funkciji održivog razvoja i boljeg položaja mladih u Vranju“, radi informisanja mladih o aktuelnim dešavanjima za njih.

Uzimajući u obzir sve navedeno, tvrdnje koje dovode u pitanje integritet i rezultate inicijativa za mlade u Vranju su neosnovane i pozivamo na objavljivanje ispravki.

Demanti Luke Trajkovića nisu proizvod portala InfoVranjske.rs, i Tima za razvoj i integracije kao osnivač medija nije odgovoran za navode u njemu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. djura okce 04/04/2024
  2. Holy Stevan 04/04/2024
  3. Pera 04/04/2024
  4. Ivan advokat 05/04/2024
  5. Tričko Prvi 05/04/2024
  6. Vranjanac 06/04/2024

  Ostavi komentar