Aktivizam i mladi

Dexi STOŠIĆ: Prostor za MLADE apsolutno NEOPHODANDejana Dexi Stošić govorila je za portal InfoVranjske.rs povodom položaja mladih u Vranju i na jugu Srbije.

„Dexi“ je istakla da „mladi u Vranju nemaju nikakv glas“. Ona dodaje da je Vranja dobili Loklalni akcioni plan za mlade, iako je to bila zakonska obaveza grada, samo zahvaljujući pritisku koji su aktivisti i aktivistkinje napravili“.Nažalost, sa promenom vlasti Kancelarija za mlade grada Vranja je postala ustvari regrutni centar za omladinu SNSa čime su potpuno uništili jednu instituciju koja je pre toga važila za jednu od najboljih u Srbiji. Postoje nekoliko izveštaja na temu položaja mladih i svi pokazuju izuzetnu zabrinutost i loš položaj što možemo i sami da vidimo jer nam se grad iz godinu u godinu prazni i sve je manje mladih. Većina mladih želi da ode odavde, što zbog posla, što zbog školovanja i nije pitanje inostranstva već i drugih gradova u Srbiji. Ako to nije dovoljno da se svi zabrinemo i uradimo šta god je u našoj moći da to promenimo ne znam sta je, kaže Stošićeva.

Deksi Stošić dodaje da je prostor za mlade, ili omladinski centar nešto što je neophodno mladima, ali napominje da je Vranja to nekada i imalo.Prostor za mlade je apsolutno neophodan i to potpuno besplatan i pristupačan, tome je nekad služilo OKCe. Potreban je prostor gde će mladi moći da se okupe, da rade na svojim veštinama, na znanju, neki siguran prostor gde mogu da razgovaraju o tome šta žele da promene u ovom gradu. Da imaju različite radionice i da organizuju stvari za koje misle da su dobre i potrebne ovom gradu, kaže Deksi.

Pogledajte još i ovo: Podcast InfoVranjske.rs – Dejana Dexi Stošić

Stošić podseća da je Vranje nekada imalo muzički festival koji je okupljao svetske umetnike, ali i da on danas više ne postoji.

Pored festivala, Vranje nema prostora za neke ne baš poznate, alternativne bendove i koncerte. Nema prostora da mladi zaista rade nešto da unaprede sebe i svoj grad i potpuno je onda očekivano da provodimo dane u „brankovu na kafu“, rekla je Deksi Stošić.

Na pitanje – „Šta sve grad može da učini kako bi poboljšao položaj mladih“, Deksi Stošić navodi „Transparentnost “ kao prvi stvar u rešavanju problema.

Za početak da grad transparentno izveštaja o stipendijama koje nudi, prošle godine imali su raspisan konkurs za stipendije koje na kraju nisu podelili, da li zbog nedostatka prijava ili nedovoljno dobrih prijava ne znam ali to je sramota za ovoliki grad koji je pritom jedan od siromašnijih u Srbiji. Potrebno je da ulaže u mlade, da vrati kulturno – umetničke sadržaje, da im osigura bezbednost, da im bude saborac u tome da svoju budućnost i svoju porodicu grade ovde a da pritom ne oskudevaju ni u čemu, završila je Dejana Deksi Stošić.

    Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.      1. Tričko Prvi 04/04/2024

      Ostavi komentar