Svetski dan zdravlja: „Zdravlje za sve”Svetski dan zdravlja, 7. april, ove godine je posvećen obeležavanju 75 godina unapređenja javnog zdravlja pod sloganom „Zdravlje za sve”. Ovaj datum se obeležava kao Svetski dan zdravlja od 1948. godine, a ujedno i kao dan osnivanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Tokom proteklih 75 godina aktivnosti javnog zdravlja unapredile su zdravlje i kvalitet života velikog broja ljudi. Svetski dan zdravlja je ne samo prilika da se osvrnemo na ove uspehe, već i da ukažemo da je potrebno uložiti dodatne napore u cilju obezbeđenja zdravlja za sve.

Ključne poruke Svetskog dana zdravlja 2023. godine su: • Zdravlje za sve je koncept koji teži ostvarenju prava na zdravlje kao osnovnog ljudskog prava.
 • Jedan od ključnih ciljeva je obezbeđenje pristupa zdravstvenim uslugama u skladu sa potrebama, nezavisno od finansijskih mogućnosti. Na žalost, 30% svetske populacije nije u mogućnosti da pristupi osnovnim zdravstvenim uslugama, a skoro dve milijarde ljudi suočava se sa katastrofalno malim mogućnostima izdvajanja za zdravstvene usluge i zdravlje, sa značajnim nejednakostima koje utiču na one u najugroženijim okruženjima.
 • Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom obezbeđuje pristup osnovnim zdravstvenim uslugama i pruža finansijsku zaštitu. Da bi zdravlje za sve postalo stvarnost potreban je pristup visokokvalitetnim zdravstvenim uslugama kako bi pojedinci i zajednice mogli da brinu o svom zdravlju i zdravlju svojih porodica, dovoljan broj kvalifikovanih zdravstvenih radnika za pružanje zdravstvenih usluga i donosioci odluka posvećeni ulaganju u univerzalnu pokrivenost zdravstvenom zaštitom.
 • Razvijanje i unapređenje primarne zdravstvene zaštite je najefikasniji način da se obezbedi i unapredi dostupnost zdravstvenih usluga.
 • Vanredne okolnosti koje utiču na zdravlje i dostupnost zdravstvenim uslugama, uključujući klimatske promene, migracije, humanitarne i ratne krize, naglašavaju značaj dostupnosti usluga zdravstvene zaštite za sve.

Zašto je važna univerzalna dostupnost zdravstvenoj zaštiti?

Zdravstvena zaštita je organizovana i sveobuhvatna delatnost društva čiji je osnovni cilj ostvarenje najvišeg mogućeg nivoa očuvanja zdravlja građana. Zdravstvena zaštita obuhvata sprovođenje mera za očuvanje i unapređenje zdravlja građana, sprečavanje, suzbijanje i rano otkrivanje bolesti, povreda i drugih poremećaja zdravlja i blagovremeno i efikasno lečenje i rehabilitaciju.U okviru društvene brige za zdravlje obezbeđuje se zdravstvena zaštita koja obuhvata:

1) očuvanje i unapređenje zdravlja, otkrivanje i suzbijanje faktora rizika za nastanak oboljenja, sticanje znanja i navika o zdravom načinu života;
2) sprečavanje, suzbijanje i rano otkrivanje bolesti;
3) pravovremenu dijagnostiku, blagovremeno lečenje, rehabilitaciju obolelih i povređenih;
4) informacije koje su stanovništvu ili pojedincu potrebne za odgovorno postupanje i za ostvarivanje prava na zdravlje
.

Šta svako od nas može da uradi za svoje zdravlje?

• Pravilno se hranite! Ne preskačite obroke, vodite računa o izboru namirnica i načinu njihove pripreme. Održavajte poželjnu telesnu težinu.
• Budite fizički aktivni svakog dana!
• Recite NE duvanu! Budite zagovornik okruženja bez duvanskog dima.
• Ograničite unos alkoholnih pića!
• Družite se!
• Redovno kontrolišite svoje zdravlje kod svog izabranog lekara.

Povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja planirana je organizacija zdravstveno-promotivne aktivnosti u Zavodu za javno zdravlje Vranje.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Lelek 06/04/2023
  2. Može i drugačije 06/04/2023

  Ostavi komentar