Suđenje za plakate: Optuženi mislili da je Veran Matić pevačU Osnovnom sudu u Vranju održano je prvo ročište osumnjičenima iz Gornje Šušaje i Crnotinca kod Preševa zbog lepljenja plakata sa uvredljivom sadržinom i pretnjama Veranu Matiću, predsedniku ANEM-a i članu Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Sudija Osnovnog suda Ankica Đorđević otvorila je pretres četvorici osumnjičenih, E. I, B. C, Z. I. i Ć. R, dajući reč zamenici osnovnog javnog tužioca u Vranju Ivani Jovčić koja je ostala pri optužnom predlogu da su optuženi ugrozili sigurnost Veranu Matiću shodno članu 138, stav 1. i stav 3. KZS.Odbrana okrivljenih i okrivljeni su negirali krivično delo za koje se terete, tvrdeći da nisu znali sadržinu plakata, da im je rečeno da su plakate za muzički koncert, te da nisu poznavali oštećenog u ovom predmetu Verana Matića, pozivajući se na neznanje srpskog jezika i nepoznavanje Vranja i prilika u ovom gradu.

Insajder prenosi da je optuženi nisu znali ko je Matić i da je njihova pretpostavka bila da se radi o plakatama za nastup nekog pevača.

Punomoćnik okrivljenih vranjski advokat Milan Đorđević tvrdio je „da je optužnica manjkava i pravno i činjenično, jer lepljenje plakata ne sadrži elemente krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, jer se ne sastoji od pretnji po život nekog lica, a okrivljeni nisu poznavali ni lice koje im je za određenu naknadu dalo zadatak da lepe plakate“.

Punomoćnik oštećenog Verana Matića je ostala pri optužnom predlogu, da su okrivljeni učinili krivično delo ugrožavanja sigurnosti prema članu 138. stav 1. i 3.

Veran Matić kao oštećeni u svom iskazu ostao je pri izjavi koju je 27. jula dao Trećem Osnovnom tužilaštvu u Beogradu, rekavši „da su se u međuvremenu dogodile dve situacije koje potvrđuju navode iz optužnog pregleda protiv okrivljenih“.

Radi se o pretnjama OK radiju na glavnom pretresu za nasilničko ponašanje prema ovom mediju, kada se deo pretnji odnosio i na mene, napomenuo je Matić.

Veran Matić je završio svoj iskaz rečima „da se oseća ugroženim i da ne odustaje od krivičnog gonjenja okrivljenih“.    1. Vranjanka 27/08/2022

    Ostavi komentar