Strateški CILJEVI i aktivnosti iz LOKALNOG akcionog plana za RODNU ravnopravnostNa osnovu rezultata analize trenutnog stanja o položaju žena i rodnoj ravnopravnosti u Vranju, u akcionom planu za rodnu ravnopravnost postavljeni su ciljevi i aktivnosti kako bi se poboljšao položaj žena i unapredila rodna ravnopravnost.

Analiza stanja je pokazala da postoje problemi i izazovi, a grad Vranje je rešen da se posveti izazovima i reši probleme. To će postići uz pomoć četiri posebna cilja.Prvi cilj je uvođenje rodne perspektive u sve lokalne politike, drugi sprovođenje politike jednakih mogućnosti i smanjivanje nejednakosti između žena i muškaraca, treći unapređenje bezbednosti svih građana, i četvrti je veći kvalitet života.

Mere koje grad planira da preduzme u okviru prvog cilja su uvođenje rodne perspektive u rad grada, podizanje kapaciteta zaposlenih u gradskog upravi, kao i osnaživanje lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost.Kako bi se smanjile nejednakosti između muškaraca i žena lokalna samouprava je preduzela smanjenje nejednakosti u zapošljavanju, ekonomskim merama i podsticajima u vidu obuka obrazovanja, promocije ženskog preduzetništva, kao i unapređenje kvaliteta i dostupnosti zdravstvene i socijalne zaštite.

Bezbedonosne mere za sve građane su izrada plana za poboljšanje bezbednosti, poboljšanje ulične rasvete, organizovanje radionica o rodno zasnovanom nasilju.

Gradsko rukovodstvo planira unapređuje kvalitet života posebno žena, kroz povećanje broja kulturnih sadržaja, dostupnosti sportskih aktivnosti i povećanje nataliteta uz ispitivanje potreba žena u vezi sa podrškom za rađanje dece.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar