Aktivizam i mladi

Stojković: Mladima potreban nezavisni prostor koji će voditi stručni ljudiBojana Stojković komentarisala je za portal InfoVranske.rs, položaj mladih, kao i mogućnost da Vranje dobije „Omladinski centar“ u toku ove godine.

Generalno, mladi u Vranju su nevidljivi od strane istitucija iako ima nekih pomaka u predhodnih pra godina (donošenje strategije za mlade, otvaranje Kancelarije za mlade ka učenju i uključivanje iste u omladinskoj politici I omladinskom radu).Kada govorimo o mladima u Vranju postoji mali sadržaj koji je kreiran sa mladima i za mlade. Istakla bih organizaciju „Naš svet, naša pravila“ koja jedino radi neke vidljivije stvari i poteže važne teme i mehanizme za poboljšanje položaja mladih u Vranju, kaže StojkovićStojković tvrdi da je ovo samo deo onog što je mladima potrebno u Vranju.

Malo se radi na uključivanju mladih iz različitih društvenih grupa što doprinosi da se njihv glas ne čuje u gradu u kome žive. Shodno ovim navedenim, nezadovoljstvo mladih raste te i njihova odluka da napuste grad ili se ne vraćaju posle studija. Odsustvo dijaloga sa mladima je vidljivo I čini se da sama uprava mlade ne percipira kao jednake aktere u kreiranju boljeg okruženja za mlade, kaže StojkovićStojković tvrdi da je mladima potreban nezavisni prostor koji će voditi ljudi sa znanjem iz omladinske politike i omladinskog rada.

Ono što je isto bitno da prostor omogući sadržaje koji će biti kreirani sa mladima i za mlade. Participacija mladih mora da postoji, kao i da uključi mlade iz različitih osetljivih društvneih grupa. Prostor mora biti dostupan svima i prilagodjen za korišćenje svim mladima, kaže Stojković.

Pročitajte još i ovo: Dexi Stošić: Prostor za mlade apsolutno NEOPHODAN

Stojković tvdi da je potrebno još mnogo toga da se uradi kak bi mladi živeli bolje u Vranju.

Uh, mnogo toga. Ako uzmemo da su mladi od 15-30 godina starosti, dosta toga treba urediti. Vratiti sistem vrednosti, razvijati kritičko mišljenje kod mladih, učiti o participaciji još u osnovnoj i srednjoj školi. Dati prostor mladima za uključivanje, da se njihov glas čuje. S druge strane, mladima treba obezbediti bolje podsticajen mere za zapošljavanje, osamostaljivanje shodno gradu i potencijalima, kaže Stojković.

Bojana Stojković naglašava je potrebno raditi na razumevnju lokalne samouprave o značaju mladih i kreiranju politika koje će mladima omogućiti sistemsku brigu.

Ono što mi, stariji smatramo da je dobro za mlade ne znači da je to zaista da im je to potrebno da to žele, te se time stvara sve veći jaz imeđu mladih i Vranja, troše se resursi i gubi motivacija, završava Stojković.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. zorana 05/04/2024
    2. Pera 05/04/2024

    Ostavi komentar