Stari HOTEL VRANJE prodaje se na sajtu KUPUJEM – PRODAJEM: Cena po dogovoruPre 22 dana, na sajtu KupujemProdajem.com objavljen je post u kome se prodaje „Predratni HOTEL Vranje“, koji se nalazi na Trgu Republike broj 2. pored Pozoršte „Bora Stanković“ u Vranju.

Kako stoji u opisu oglasa – Površina parcele na kojoj se nalazi Hotel Vranje iznosi 1684 metara kvadratna, dok je površina objekta u osnovi 600m2. Sam objekat je P +1, a ukupna korisna površina iznosi 1.200 metara kvadratnih. Uz Hotel, potencijalni kupac, kupuje i unutrašnje dvorište koji ima više od 1.000 kvadrata.U opisu ove velelepne zgrade stoji da su u prizemlju objekta lokali, a da je sprat sačinjen od hodnika po sredini i više soba ili kancelarija sa obe strane.

U oglasu stoji da je objekat pod zaštitom. I da je pogodan za hotelski ili ugostiteljski objekat. Sama zgrada je ukljužena, a cena – „Cena je po dogovoru“.Ovaj u najmanju ruku čudni oglas postavio je član sajta KupujemProdajem.com, Aleksandar Avramović, a prodavac nekadašnjeg objekta „Hotel Vranje“ je advokat Vladimir Bojović iz Beograd.

Bojović je advokat iz Beograda koji je počeo sa radom 2017. godine, a kancelarije ove advokatske kuće nalaze se na Opštini Stari Grad u Beogradu.

Podsećamo, zgradu starog Hotel Vranje, napravio je Janča Jovanović B(a)ldžija u Vranju, koji je nakon oslobođenja od Turaka sazidao ovo zdranje sa svim prizemnim lokalima.

Pored ove zgrade B(a)ldžija je podigao i zgradu u kojoj se trenutno nalazi i Pozoršte Bora Stanković u Vranju. Kao i zgradu Stare Pošte u ulici Cara Dušana u Vranju.

RESTITUCIJA: Hotel Vranje 2017. godine VRAĆEN VLASNICIMA

Prema pisanju nacionalnih medija, komunističke vlasti Opštine Vranje, 28. aprila, 1948. godine nacionalizovale su Hotel Vranje, a nakon završenog postupka restitucije, sama građevina biće vraćena naslednicima.

Portal Blic.rs prenosi da su zgradu hotela nazada dobili Dragan Petrović, Marko Savić, Irena Vučković i Aleksandar Avramović iz Beograda, dok je svoj deo dobio i Aleksandar Petrović iz Francuske.

Komunističke vlasti ovaj hotel oduzeli su od vlasnice hotela Hristine Stojanović.

MUŠEMA na objektu HOTEL VRANJE: Potemkinova sela u centru Vranje

Sedam godina nakon požara u kom je izgorelo pozorište „Bora Stanković“ Vranje, napokon je završena rekonstrukcija istog.

Na otvaranju samog pozorišta najavljen je dolazak brojih zvanica Republike Srbije, uključujići i samog predsednika države Aleksandra Vučića.

Nekoliko dana pre otvaranja pozorište, lokalna samouprava rešila je da oronulu zgradu (stari Hotel Vranje) „umota“ u plakat koji imitira fasadu. Nakon čega je usledila burna reakcije javnosti na društvenim mrežama.

Vranjanci su brzo plakat koji „ulepšava“ stari hotel nazvali „Mušema“ ili „Cirada“ do su neki od viđenijih meštana za televiziju N1, Vranje uporedili sa Potemkinovim selima.

Mogli smo, ali…

Sve je ovo moglo drugačije, mogli su i predstavnici ove i bivše vlasti da se sete i B(a)ldžije, mogli su i direktori Pozorišta Bora Stanković (zgradu je takođe napravio B(a)ldžija), da se sete i obeleže dan kada je pred građanima Vranja izvedena predstava „Gorski vjenac“ u režiji Radoja Domanovića, mogao je neki od trojice gradonačelnika Grada Vranja da se seti i da pokrene inicijativu da otkupi ovaj prostor, „sve smo mogli mi“, ali..

Ali nisu, jer ih jednostavno nije bilo briga za ovaj Grad, za istoriju, za vreme koju su mnoge generacije utrošile da od ove varošice nastane grad. A ovi danas, kao i oni pre njih, vreme računaju samo na jedan način, od izbora do izbora i na vreme gledaju kao na pojam koji počinje i završava se sa njima.

Ali kao što reče Tik – Tok političar „Četiri godineeee, četiri dugeeee godine“, samo da su svi čuli i onaj drugi deo pesme „Četiri godine, četiri duge godine, godine bola godine tuge“….

MSB

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar