Srpski san: Skoro 70 odsto domaćinstava u Srbiji STRADA zbog inflacije

Eko Taxi Vranje

Ekonomista Dragovan Milićević u izjavi za Novosti upozorava „da će skoro 70 odsto domaćinstava u Srbiji stradati zbog inflacije i velikog poskupljenja hrane“.

Ta domaćinstva imaju ukupna primanja manja od prosečne zarade u Srbiji, pa će njihova potrošačka korpa biti sve lakša, jer im je dohodak 50 i nešto hiljada dinara, a 50 odsto porodica ima manje od toga, navodi Milićević.Poznati beogradski ekonomista potencira pad kupovne moći stanovništva u Srbiji.

U jednom momentu dolazi do pada standarda, ali i pada potrošnje, jer je poskupljenje hrane strašno kod nas, za neke proizvode ide i do 80 odsto, hrana je skupa i u Evropskoj Uniji gde je većina cena neznatno veća, do 10 odsto kod pojedinih prehrambenih artikala, ali su tamo prosečne plate drastično veće nego kod nas, ističe Milićević.

Dragovan Milićević kao problem za domaćinstva u Srbiji vidi u činjenici „da hrana i piće u potrošačkoj korpi učestvuju sa polovinom, što je udar na kućni budžet i smanjuje tražnju za drugim proizvodima“, objašnjava ekonomista Milićević.

Podsećamo, potrošačke cene u februaru 2023. godine u odnosu na isti mesec prošle godine veće su za 16,1 odsto, što je iznos inflacije u Srbije, s tim što su prehrambeni proizvodi poskupeli u razmaku između 40 do 80 odsto.    1. ADA 21/03/2023
    2. Princip 22/03/2023

    Ostavi komentar