Slučaj banjske UČITELJICE: Tri škole KRŠE poseban kolektivni UGOVORTri osnovne škole u Vranju, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Svetozar Marković“ i „Branko Radičević“ na primeru učiteljice Anđelković, profesora razredne nastave u OŠ „Predrag Dvedžić“ u Vranjskoj Banji, koja je proglašena za tehnološki višak, prekršile su odredbu posebnog kolektivnog ugovora kojom se rešava problem viška u prosveti, saznaje portal InfoVranjske.rs iz sindikalnih izvora u banjskoj školi.

Septembra 2022. godine, kada je učiteljice Anđelković proglašena tehnološkim viškom, u penziju su otišle tri učiteljice u školi „Svetozar Marković“, dve u „Branko Radičević“ i dve u „Jovan Jovanović Zmaj“, međutim, direktori tih škola su raspisali oglas za prijem profesora razredne nastave, a nisu primili na posao Anđelkovićevu, navodi izvor portala.

Dušan Mladenović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika za Pčinjski okrug, potvrđuje za InfoVranjske.rs „da je prekršen poseban kolektivni ugovor u prosveti“.

Poseban kolektivni ugovor je jasan kada je u pitanju tehnološki višak u prosveti, ako ima slobodnih mesta u drugim školama, ne smeju se raspisivati oglasi za prijem novih radnika, već prvo mora da se reši postojeći tehnološki višak, dakle, slučaj učiteljice iz škole u Vranjskoj Banji je jasan, prekršen je PKU koji su potpisale sindikalne organizacije u prosveti sa Ministarstvom prosvete, kategoričan je Mladenović.

InfoVranjske.rs saznaju da je na nivou Školske uprave Leskovac u čijoj je ingerenciji i prosveta Pčinjskog okruga, formirana radna podgrupa koja će razmatrati problem učiteljice Anđelković i tražiti od direktora pomenute tri vranjske škole da kada se radi o tehnološkom višku poštuju poseban kolektivni ugovor.

S. Kostić    1. Dositej 07/04/2023

    Ostavi komentar