Skupština grada VRANJA: Koga PREDSTAVLJAJU odbornici?U Skupštini Grada Vranja od ukupno 65 odbornika, svega šestoro je sa ruralnog i područja Vranjske Banje, a na prvobitnim listama koje su prošle izborni cenzus 63 su iz Vranja, a dvojica kandidata za odbornike su iz Vranjske Banje, rezultat je istraživanja portala InfoVranjske.rs.

Prema sadašnjem stanju, udeo odbornika u ukupnom sazivu Skupštine Grada sa ruralnog i područja Vranjske Banje u procentima iznosi 9,2 odsto, a čitavo to područje u broju stanovnika na teritoriji Grada Vranja učestvuje sa 27,4 odsto.Situacija na planu teritorijalno-zavičajnog statusa aktuelnog odborničkog saziva je unekoliko „popravljena“ posle imenovanja izabranih odbornika gradskog parlamenta na funkcije u lokalnoj samoupravi i ovdašnjem javnom sektoru.

Umesto budućih čelnika gradske vlasti „pomeranjem“ na izbornim listama priliku da budu odbornici dobili su kandidati iz Vlasa, Katuna, Donjeg Vrtogoša i Tibužda, što je premalo kada je u pitanju zastupanje seoskih sredina u lokalnom parlamentu.Dejan Tričković, predsednik Skupštine Grada Vranja, „krivca“ za odborničku centralizaciju na lokalnom nivou vidi u proporcionalnom izbornom sistemu.

Moramo da vodimo računa da je na snazi proporcionalni izborni sistem, stranke odlučuju o kandidatima na svojim izbornim listama za gradske izbore i one sastavljaju spisak ljudi za odbornike. Tačno je da dominiraju Vranjanci na svim listama, ali smo pomeranjem zbog izbora odbornika na funkcije popravili tu strukturu, imamo odbornike sa seoskog područja, rekao je za portal InfoVranjske.rs Dejan Tričković.

Dejan Tričković, Predsednik Skupštine Grada Vranja

Predsednik lokalnog parlamenta je potencirao „da u Skupštini Gradske opštine Vranjska Banja odbornici su iz Banje i sela na području banjske opštine“.

To menja odnos, jer u Skupštini Gradske opštine Vranjska Banja odbornici su sa područja banjske opštine, konstatuje Tričković.

Podsećamo, na kraju, da na teritoriji Grada Vranja ima nešto više od 100 seoskih naselja koje u Skupštini Grada od 65 odbornika predstavljaju četvorica iz Katuna, Tibužda, Vlasa i Donjeg Vrtogoša.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. DARKO 31/03/2023
    2. Sara 31/03/2023
    3. Tričko 31/03/2023
    4. Vasko 31/03/2023

    Ostavi komentar