„ŠKOTSKE ČASNE SESTRE za Vranje su DEO VEČNOSTI“U Vranju je u nedelju kod spomenika ,,Žene Škotske“, na platou ispred Doma zdravlja u nedelju održan komemorativni skup u čast škotskih časnih sestara predvođenih dr Emsli Haton koje su lečile ranjene vojnike i lokalno stanovništvo u Velikom ratu.

Govoreći na skupu, gradonačelnik Slobodan Milenković podsetio je u oktobru 1918. godine  došla šesta jedinica ,,Bolnice žena Škotske“, koju su uglavnom činile doktorke i medicinske sestre iz Australije i Novog Zelanda.Na čelu jedinice „Amerika“ bila je dr Izabel Emsli Haton, koja o svom boravku u Vranju govori kao „najznačajnijem periodu u ratu, a možda i u celom životu.

Sa lica mesta FOTO promo

Obnavljanje rada Bolnice u Vranju bio je mukotrpan posao jer su okupatori skoro sve bolnice u Srbiji opljačkali i opustošili, a neke i spalili.Dr Emsli Haton, iako mlada, sa svega 30 godina, uspela je da od stare kasarne oronulih soba, iz pepela podigne bolnicu nalik na one u Britaniji –  rekao je gradonačenik Milenković.

Sa lica mesta FOTO promo

Jedinica „Amerika“, napustila je Vranje 16. oktobra 1919. godine ali je pre odlaska, gotovo cela bolnica sa opremom, hirurškim instrumentima, laboratorijom, poklonjena je Vranju.

Naša je obaveza da sa dubokim poštovanjem pamtimo slavna imena doktorke Haton i njenih saradnica iz ,,Bolnice žena Škotske’’. U mračnim danima našeg Vranja, hrabre doktorke i sestre iz jedinice „Amerika“ bile su onaj trenutak u vremenu, koji će zauvek ostati urezan u sećanje žitelja jedne male varoši. Njihova dobrota  i plemenitost sada su deo večnosti –  istakao je Milenković.

Skupu se obratio i direktor vranjskog Zdravstvenog centra, dr Saša Đorđević, koji je takođe podsetio na značaj i veličinu volonterskog rada doktorke Izabel Emsli Haton i njenih koleginica.

NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Nažalost pozitivan 24/10/2021
  2. Lopovi 24/10/2021
  3. Srbenda 24/10/2021
  4. SRBIN 24/10/2021
  5. Selena 24/10/2021

  Ostavi komentar