Romski kulturni CENTAR: Očekujemo osnivanje i početak rada u RKCOrganizacija Romski kulturni centar iz Vranjske Banje komentarisala je za naš portal položaj mladih Roma, njihove potrebe, šta im nedostaje, obećanje o osnivanju Romskog kulturnog centra u Vranju…

Iz Romskog kulturnog centra kažu da su mladi Romi u istoj nepovoljnoj situaciji poput omladine ostalih nacionalnosti.Mladi Romi dele iste probleme kao i mladi iz drugih nacionalnih zajednica u Vranju, a to su nedostatak radnih mesta, ali i nedostatak kulturnih sadržaja, navode u ovom romskom centru.

Ističu da su upravo zbog nedostatka kulturnog sadržaja pokrenuli inicijativu za osnivanje dugo očekivanog Romskog kulturnog centra i u Vranju.Uvideći nedostatak kulturnih sadržaja za mlade Rome u Vranju, inicirali smo osnivanje Romskog kulturnog centra Vranje od strane Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i trenutno se radi upis usklađivanja u APR – tako da u skorije vreme očekujemo da Romski kulturni centar Vranje počne sa aktivnostima., donose pozitivnu vest iz banjskog RKC.

Položaj mladih Roma i Romkinja ukratko je iskomentarisao i Džafer Saćipović, nekadašnji šef lokalne kancelarije Nacionalnog saveta Roma u Vranju.

Mlada romska populacija je unazađena. Svi nadležni na funkcijama su isti i ne gledaju ništa oko sebe. Godinama gledaju samo u svoj džep, kritikuje rukovodeće Džafer Saćipović zbog nebrige o Romima.

Na Romski centar u Vranju se čeka skoro 40 godina, projekat nikada nije završen, ali očekivanje da u skorije RKC počne sa aktivnostima uliva nadu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. ArsicPek 31/05/2024

    Ostavi komentar