Aktivizam i mladi

Romski kulturni CENTAR: Decenije ČEKANJAOsnivanje Romskog kulturnog centra ili prvobitno nazvanog „Romski klub“ najavljeno je pre skoro 40 godina iznad Bakijinog trga, ali on i nakon svih ovih decenija nije izgrađen pa su ostali samo blokovi.

Romski centar je zamišljen za razne aktivnosti, realizaciju ideja, programske sadržaje za mlade i slično. Postojao je plan za veliki prostor u zgradi centra, podrum, veliku salu u prizemlju i na spratu, kao i nekoliko kancelarija i dodatnih prostorija.Posle mnogo godina, 2020. na sednici gradskog veća je usvojen zahtev Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine za obezbeđenje poslovnog prostora za rad Romskog kulturnog centra.

To je potvrdio i tadašnji većnik zadužen za nacionalne manjine Dejan Ivanović – on je sa Daliborom Nakićem, koji je predsednik romskog nacionalnog saveta, i gradonačelnikom doneo odluku da se otvori romski centar.Romski centar je bitan jer će se pored svakodnevnih problema baviti i očuvanjem jezika, kulture, tradicije i običaja i svega ostalog što je bitno za romsku nacionalnu manjinu.

Po poslednjem popisu ima 2664 roma u Vranju, u samom gradu 2184, što je oko 4,3 posto od ukupnog broja stanovnika u gradu i to predstavlja drugu po veličini etničku zajednicu.

Veoma bogata kultura, tradicija, pesma, igra odvija se svuda osim u Romskom kulturnom centru.

Iako druga po veličini etnička zajednica, nebrigom grada došla je u situaciju da bude marginalizovana grupa.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar