RAGMI MUSTAFA: Država Srbija vidi Albance kao neprijatelje i kao takve ih tretira i pri zapošljavanjuRagmi Mustafa doskorašnji predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA)  i predsednik opštinskog odbora najstarije albanske partije na jugu Srbije PDD u Bujanovcu,  smatra da  “država vidi Albance kao neprijatelje i kao takve ih tretira čak i pri zapošljavanju”.

Preševska dolina, odnosno opštine, Preševo Bujanovac i Medveđe, gde žive uglavnom pripadnici albanske zajednice, spadaju među najnerazvijenije, najsiromašnije opštine sa nezaposlenošću mladih preko 70%. Albanska zajednica pati od nedovoljne zastupljenosti, neintegracije i diskriminacije u odsustvu političke volje Beograda za sprovođenje tri sporazuma potpisana sa političkim i institucionalnim predstavnicima Albanaca – smatra Mustafa.Državne institucije Pčinjskog i Jablaničkog okruga ne uključuju nijednog Albanca, prema njegovom mišljenju. Smatra da je situacija u lokalnim institucijama drugačija, ali daleko od ispunjenja ustavnih obaveza gde se izričito kaže da se etnička struktura stanovništva treba odraziti u javnim institucijama i o tome voditi računa.

Centralizacija institucija sa albansko-fobičnim diskursom dezintegrisala je Albance iz doline i to smo na putu segregacije. Različite republičke institucije koje obavljaju svoje delatnost na nivou ovih opština ili ne uključuju nijednog Albanca ili samo simbolično. Dakle, danas imamo manje sudova a i sudije u Dolini nego što smo imali pre deceniju. Nijedan tužilac, manje policajaca, vatrogasaca, nijedan republički inspektor i mnoge institucije nemaju ni jednog zaposlenog Albanca kao što su katastar, komesarijat za izbeglice, crveni krst itd, itd – tvrdi Mustafa.Na kraju on skreće pažnju da  ako pažljivo pogledate izveštaje EU o napretku Srbije, izveštaje Saveta Evrope, izveštaje Stejt departmenta SAD i druge izveštaje koji mere poštovanje prava manjina kao pokazatelj demokratizacije, videćemo da je Srbija napravila korake unazad.

Pročitajte još i ovo: Šaip Kamberi jedini narodni poslanik iz Bujanova, Preševa i Medveđe.

Čak neke izveštaje citiraju koristeći frazu „administrativna sredstva izvršili etničko čišćenje Albanaca“ sa procesom pasivizacije adresa – zaključuje Mustafa.

Pogledajte video: Kako su glasali građani Kosova i Metohije u Bujanovcu

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Ja sam iz Bujanovac 27/01/2024

    Ostavi komentar