Ragmi Mustafa: Briselski dijalog bez efektaDosadašnji dijalog i postignuti briselski sporazumi između Srbije i Kosova su neefikasni i bez efekta, rešavana su i pitanja koja nisu bila na dnevnom redu, a pomaka ima jedino na polju slobode kretanja u okviru sporazuma o integrisanom upravljanju granicama, ocenio je Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, govoreći na okruglom stolu u Bujanovcu na temu «Jug Srbije kroz prizmu briselskih sporazuma».

«Dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova , istorijski gledano, počeo je tehničkim dijalogom, ne rešivši problem registarskih oznaka, električne energije, protoka robe i bez sporazuma o slobodnoj trgovini na Balkanu, što direktno i naravno negativno utiče na jug Srbije i položaj Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi», objasnio je Ragmi Mustafa.Predsedsednik Nacionalnog saveta Albanaca osvrnuo se na problem priznavanja diploma mladih Albanaca.

«To je za mlade Albance najveći problem, jer je impelementaciju sporazuma o priznavanju diploma sprečila odluka Ustavnog suda Srbije koji je poništio uredbu Vlade Srbije o priznavanju diploma, pa mladi Albanci pitaju da li ih Ministarstvo prosvete smatra svojim građanima», istakao je Mustafa.

Po njegovim rečima, «rat u Ukrajini treba da ubrza konačan sporazum Srbije i Kosova».

«Taj rat zahteva hitno postizanje konačnog sporazuma Srbije i Kosova, gde bi jedna od tačaka bila obaveza da nijedna strana neće napasti jedna drugu, što bi bilo u funkciji svakodnevnog života na ovom prostoru, nezavisno od činjenice što mladi Srbi i Albanci imaju dijametralno suprotne stavove o rešavanju konačnog statusa Kosova», smatra Mustafa.

Ragmi Mustafa je na kraju poručio «da bi sporazum između Srbije i Kosova stavio tačku na sve negativne posledice događaja 90-ih godina prošlog veka na odnose Srba i Albanaca na Balkanu».    1. Iva 01/08/2022
    2. Arnold Švarceneger 01/08/2022

    Ostavi komentar