Put Vranjska Banja – Prvonek: Džada strave i užasaPut Vranjska Banja – Prvonek dužine osam kilometara, kao i njegov nastavak prema 12 kilometara udaljenom Starom Glogu, je u katastrofalnom stanju, javljaju portalu InfoVranjske.rs žitelji Duge Luke i Prvoneka, sela koja taj put povezuje sa Banjom.

Jovan Stanković iz Duge Luke, stanovnik Vranja, koji povremeno odlazi svojim kolima u rodno selo, upozorava „da je stanje na putu od Banje do Prvoneka i dalje nikad gore“.Mediji su ranije ovaj put označili kao džadu strave i užasa, što je istina, na delu kolovoza nema asfalta, to nije ni makadam, već zemljani put, rupa ima mnogo, neke su već kritične za saobraćaj koji se sve teže odvija, odvodi atmosferske vode su neregulisani, nabraja Stanković.

Po njegovim rečima, „na suženjima puta ne mogu da se mimoiđu ni dva putnička vozila, a o kamionima i traktorima i da ne govorimo“.Prvonečki put je celom trasom kritična tačka, ipak, izdvajam deo blizu ušća Male reke u Banjsku reku, deonicu na par kilometara pre Duge Luke, put blizu brane i jezera Prvonek na usponu, a o nastavku puta prema Starom Glogu ne vredi trošiti reči, to je prava katastrofa, ogorčen je Stanković.

Toma Stanojković iz Prvoneka, stanovnik Vranjske Banje, fatalistički upozorava «da se uskoro neće moći putovati motornim vozilima do Prvoneka i Starog Gloga».

Vrlo brzo nećemo moći u zavičaj, Prvonek, Stari Glog, Babinu Poljanu, Crni vrh, Korbul, a tamo ljudi imaju kuće i imanja, a uskoro neće biti izletnika na jezero Prvonek, jer ovakvim putem teško je i vozilima i vozačima, ističe Stanojković.

Ovaj Prvonečanin pamti dane kada je put prema Prvoneku i Starom Glogu bio koliko-toliko „normalan“.

Kada je intenziviran rad na okončanju brane i započelo punjenje jezerskog basena, 2004. i 2005. godine, putem se kako-tako moglo prolaziti. Kada je akumulacija završena i svečano otvorena, bio je tada i premijer Koštunica, ponadali smo se da je na redu rehabilitacija puta, obećana su sredstva u iznosu od 57 miliona dinara, put je, međutim, bio sve gori, a od rehabilitacije nije bilo ništa, seća se Stanojković.

Žitelji ovih krajeva velika očekivanja imali su od SNS, ali osim obećanja nisu dobili ništa od vlasti koja u Srbiji traje već jednu deceniju.

Onaj „mali“ aktivista naprednjaka iz Duge Luke obećavao je pred izbore za predsednika 2017. kule i gradove, sasvim novi put, ta obećanja je ponovio pred izbore 2020, a onda i pred poslednje izbore u aprilu ove godine, pa kako vidimo od obećanja kuća ne propada, ali nam propade put od Banje do Prvoneka, jadikuje Stanojković

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Zoran 14/08/2022

    Ostavi komentar