Profesor Imperijal koledža: Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je ZASTARELA TEHNOLOGIJADok država pompezno najavljuje izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u gradovima Srbije, među kojima je i Vranje, profesor emeritus Imperijal koledža u Londonu Čedo Maksimović kaže da su to zapravo zastarele tehnologije.

Da podsetimo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure Tomislav Momirović posetio je 17. decembra Vranje i obišao početak radova na izgradnji nove kanalizacione mreže u okviru projekta „Čista Srbija“ i početak probnog rada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.Maksimović je na predavanju „Čista Srbija, prljave tehnologije“ u sredu rekao da kišna kanalizacija nije „samo da se voda skupi“, već „plavo-zeleni san“ nudi savremena rešenja koja se dopunski ugrađuju da bi se voda prečistila, manje opteretila vodotok i smanjila poplave, ali da to nažalost nije tako u Srbiji.

Radi se ono najklasičnije, skupi vodu, stavi u cev i istresi“, rekao je Maksimović.On je predstavio postrojenje koje je klasično i predstavlja nešto što je rađeno krajem 19. i početkom 20. veka, koje je kako je rekao „veliki garagan, dinosaurus, koji mnogo smrdi“, ali se nažalost u Srbiji trenutno radi na taj način.

U Srbiji se planira da svi gradovi u dobiju nova postrojenja, oko 250 postrojenja, a to su stare tehnologije, a među njima su Novi Sad, Obrenovac, Velika Crnja, Vranje, a zatim i svi ovi drugi, planira se da dobiju staru tehnologiju. Svi ovi gradovi dobiće mali Rio Tinto – Rio Tintić u svom gradu, ako se nešto drastično ne promeni, rekao je Maksimović.

Kako je rekao građavi ne treba da pristanu da im se proda „smrdljivi rog, za aromatičnu sveću“ i dodao da su ta postrojenja sa starom tehnologijom višestruko skuplja od modernih postrojenja.

On je u svojim ranijim predavanjima pozvao građane da se raspisuju o projektima i o tome kakva je tehnologija.

Maksimović je rekao da velika postrojenja, koja moraju da budu na bar pet kilometara od grada i troše mnogo energije zbog dugačkih kolektora predstavljaju zastarelu tehnologiju i danas se u svetu ruše.

Prema saopštenju Ministarstva posle posete Momirovića Vranju, navodi se da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Vranju predstavlja jednu od najznačajnijih investicija Pčinjskog okruga u okviru bilateralne saradnje sa Nemačkom i nemačkom razvojnom bankom KFV u oblasti komunalne infrastrukture za Vranje, vrednosti 29,4 miliona evra.

U tom saopštenju navedeno je i da je izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vranju u vrednosti od 11,8 miliona evra završena 15. decembra 2021, a da je paralelno sa izgradnjom postrojenja izgrađeno i 22 kilometra kanalizacione i kolektorske mreže kojom je povećana pokrivenost grada i kojom je na kanalizacionu mrežu povezana i Vranjska Banja.

Prema tom saopštenju, u Vranju će u okviru projekta „Čista Srbija“ biti izgrađeno dodatnih 141,6 kilometara kanalizacione mreže, a ukupna vrednost projekta je 59.103.977 evra.

ASB

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Vranjezguz 30/12/2021
  2. deda mraz 30/12/2021
  3. BOZIDAR 30/12/2021
  4. Šanko 30/12/2021
  5. Zoki 30/12/2021
  6. Phd 31/12/2021
  7. Vranjezguz 31/12/2021
  8. д 01/01/2022

  Ostavi komentar