NEXUS: Vranje prvi grad u Srbiji sa uloškomatima u svim osnovnim školamaGrad Vranje je posao prvi grad u Srbiji, koji će u svim osnovnim školama u na teritoriji grada i Vranjske Banje, imate besplatne uloškomate, saopšteno je danas na konferenciji za medije u prostorijama Udruženja građana „NEXUS- Vranje“.

Ponosni smo na sve učesnice ovog projekta, jer su one kroz aktivizam u zajednici pokazale da tako male mogu da učine veliku promenu. A promena je zaista velika. Grad Vranje je postao prvi grad u Srbiji koje će u svim osnovnim školama imati po dva uloškomata, rekle je Suzana Pantović, koordinatorka projekta.Iz UG „Nexus – Vranje“ objašnjavaju da je ova inicijativa došla od devojčica koje su prošle kroz proces učenja o rodnoj ravnopravnosti i menstrualnom siromaštvu.

Iz udruženja naglavašavaju da je budući cilj da se uloškomatima opreme i seoske škole na teritoriji Grada VranjaPodsećamo, UG „NEXUS – Vranje“ radio je sa učenicama svih sedam osnovnih škola na teritoriji Vranja i Vranjske Banje na jačanju njihovih kapaciteta za borbu protiv menstrualnog siromašta.

Danijela Milosavljević, većnica u Gradskom veću, rekla je da UG „Nexus – Vranje“ i sam Grad godinama unazad imaju sjajnu saradnju.

Grad podržava sve njihove projekte na teritoriji Grada. Važno je napomenuti da su učestvovali u izradu Loklanog akcionog plana za prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja, rekle je većnica Milosavljević.

Snežana Najdić iz OŠ „Radoje Domanović“ na konferenciji za medije, izjavila je da „najbitnije da je ideja o uloškomatima došla od dece“.

Učenice sedmog i osmog razreda Vranja i Vranjske Banje došle su na ideju da sprovodu ovu inicijativu, koja će biti od velike koristi za sve devojčice, rekla je Najdić.

Pored ove akcije, kroz interaktivne radionice sa 532 učenika napravljen je i set preporuka.

 • Raditi na podizanju svesti dece o važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja.
 • Organizovati češće radionice ili časove odeljenjskog starešine na temu Reproduktivnog zdravlja.
 • Potrebno je osnažiti decu da o svojim psiho-fizičkim promenama razgovaraju sa osobama sa
  kojima mogu uspostaviti odnos međusobnog poverenja (roditelji, vršnjaci, nastavnici, psiholog,
  pedagog).
 • Osnaživanje dece da slobodno iznose svoje stavove i mišljenja, jer na promene u pubertetu
  treba da gledaju kao na nešto sasvim prirodno i normalno.
 • Negovanje aktivizma kod dece.
 • Toaleti u školama moraju biti funkcionalni: dostupan toalet papir, topla voda, menstrualni ulošci,
  vlažne maramice.
 • U školama organizovati kvizove znanja o promenama u Pubertetu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Mama 27/06/2024
  2. Sasa 27/06/2024
  3. jelena 29/06/2024
  4. Pera 30/06/2024

  Ostavi komentar